Küreselleşen ve gelişen dünya koşullarında elbette teknolojinin ve kitle iletişim araçlarının gelişimi ve sosyal yaşamdaki etkileri yadsınamaz bir öneme sahiptir. Bununla birlikte iletişimde kullanılan araçlar ve bağlamlar çeşitlilik göstermektedir.
Araştırmalar gösteriyor ki teknik anlamda sosyal medyayı ustaca kullanmamıza rağmen, dil yanlışları ve dilbilgisi bozukluklarına bağlı olarak kötü yönde gelişen bir ana dil kullanımı veya sosyal mecralarda ve kitle iletişim araçlarında yabancı kelimelerin yersiz kullanımlarıyla yaygınlaşan ana dilde bir yozlaşma olmaktadır. Bu araştırmalarda özellikle genç kuşağın bireylerinin dili yanlış veya bozuk bir şekilde kullandıkları görülmektedir. Bu olumsuz tablodan ders çıkararak sosyal medyada dil kullanımına dikkat edilmelidir. Özellikle okullarda her yönüyle dil kullanımı öğretilmelidir.
Sosyal medya ve sosyal medya araçlarının bu bağlamlar ve araçlar arasında çok önemli bir yeri vardır. Artan nüfus ve kitle iletişim araçları ayrıca değişen teknoloji nedeniyle ülkemizde büyük bir sosyal medya kullanıcısı nüfusu, popülasyonu var. Ancak bu araçları teknik yönden iyi kullansak da dil ve yazım kuralları açısından çok yeterli olunmuyor. Türkçeyi sosyal medyada daha iyi kullanmamız için birtakım önlemler alınması gerekiyor. Bunun da hem bireysel hem de toplumsal açıdan özellikle önemsenmesi gerekiyor. Dilimiz Türkçenin Sosyal Medyada iyi, doğru ve güzel kullanımı konusunda birtakım çözüm yolları bulunabilir.
Bazı Öneriler:
Ebeveynler hem kitap okumalı hem de çocuklarına doğru seçilmiş çocuk kitapları okutmalıdır.
Okullarda öğretmenlerce çocuklara doğru dil kullanımı öğretilmeli ve öğretmenler de dili doğru kullanmaya özen göstermelidir.
Bunun dışında iletişim bilimcilerin ve iletişim fakültesi mezunlarının etkili ve doğru konuşmayla ilgili verdikleri panellere ve konferanslara katılarak ve yazdıkları kitaplar okunarak, belirtilen örneklerden yararlanılabilir.
Aynı zamanda da okullarda sosyal medyada olsun günlük konuşmada olsun dilin doğru kullanımıyla ilgili seçmeli dersler verilebilir.
Son olarak çocukların ölçünlü yani standart Türkçeyle konuşmaları ve Türkçelerini koruyarak ana dillerini esas almaları desteklenebilir.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.