Yunan mitolojisinde Scylla, dar bir su kanalının bir yakasında, karşısında ise deniz yutan canavar Charybdis’in yaşadığı efsanevi, insan yiyen bir canavardır. Boğazın iki yakası birbirine bir ok atışı mesafesinde olup o kadar yakındır ki Charybdis’in girdaplarından kaçınmaya çalışan denizciler tehlikeli bir şekilde Scylla’nın yakınından geçerler ve tam tersi de geçerlidir.

Scylla ilk olarak Homeros’un Odysseia’sında, Odysseus ve mürettebatının yolculukları sırasında onunla ve Charybdis’le karşılaştığı yerde geçer. Daha sonraki mit, bir canavara dönüşen güzel bir perinin köken hikayesini sunar.

Her şey şu şekilde başlar: Glaukos ilk başlarda bir kral ya da kahraman değildi. Yoksul bir balıkçıyken sürekli oltasına takılan bir çiçekte iş olduğunu düşünerek onu yemiş ve denize duymaya başladığı sevgi ve hasretle dayanamayarak kendini denize attı. Deniz tanrıları bu yoksul balıkçının aralarına katılmasından büyük bir haz duydular ve onun ölümsüzler arasına karışmasını dilediler. İstekleri doğrultusunda Glaukos’u bir tanrı hâline getirdiler. Glaukos uyandığında saçları deniz rengindeydi ve belinden aşağı balık biçimindeydi. O denizde yaşayanların en güzeli ve yakışıklısı olmuştu.

Glaukos bir gün denizde yüzerken gözüne oldukça güzel bir peri kızı ilişir fakat Skylla onun bu tuhaf tavırlarını itici bularak aceleyle oradan uzaklaşır. Glaukos bu duruma çok üzülür ve hemen büyü tanrıçası Kirke ile iletişime geçer fakat aralarındaki diyalogdan sonra Kirke’nin içindeki sevgi yerini kine bıraktı ve bütün düşmanlığını ve nefretini masum olan Skylla’ya yöneltti.

Kirke çok etkili bir büyü hazırladı ve Skylla’nın her zaman yıkandığı koya döktü. Kirke suyu döküp gittikten sonra Skylla geldi ve vücudunun yarısı suya girer girmez birtakım köpek sesleri duyulmaya başladı. Korkuyla aşağıya baktığı zaman bu havlamaların kendi gövdesinden geldiğini gördü. Evet, mit bu kısımda adeta bir korku hikâyesi kıvamını alıyor. Skylla nereden geldiği belli olmayan bu havlamalardan korkmuş ama onların kendi gövdesinden geldiğini görünce onlardan kurtulmaya çalışmıştı.

Skylla onlardan kurtulmaya çalışsa da başaramadı ve köpeklerin yanında bir de gövdesinin farklı yerlerinden zehirli yılanlar çıktı. Böylece Skylla her yanı köpeklerle, yılanlarla kaplı korkunç bir varlık hâline geldi. Orada bir kayaya çakılı kaldı ve yakınlarından gelip geçen denizcileri öldürmeye başladı.

İason, Odysseus ve Aineas, Skylla’dan kurtulabilen denizcilerdendir.

Kaynakça: Can, Şefik (2011), Klasik Yunan Mitolojisi, İstanbul: Ötüken Yayınları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZer yazılar