Hermes, antik Yunan dininde ve mitolojisinde tanrıların habercisi olarak kabul edilen bir Olimpos tanrısıdır. Ayrıca insan habercilerinin, gezginlerin, hırsızların, tüccarların ve hatiplerin koruyucusu olarak da bilinir, bundan Hermes’in görevleridir. Hepimizin Percy Jackson serisinden ve filminde bildiği kanatlı sandaletlerinin yardımıyla ölümlü ve ilahi dünyalar arasında hızlı ve özgürce hareket edebilir. Hermes, ruhları öbür dünyaya götüren bir rehber olan “ruh rehberi” rolünü oynar.

Mitolojide Hermes, tanrıların elçisi ve habercisi olarak işlev görür ve genellikle Zeus ve Maia’nın oğlu, Pleiad olarak sunulur. İlahi bir düzenbaz olarak kabul edilir ve bu konuda Homeros’un Hermes’e İlahi’si en iyi bilinen açıklamayı sunar.

Hermes’in nitelikleri ve sembolleri arasında herma, horoz, kaplumbağa, çanta veya kese, kanatlı sandaletler ve kanatlı miğfer bulunurdu. Bunların yanında basit petasos, ayrıca palmiye ağacı, keçi, dört sayısı, çeşitli balık türleri ve tütsü bulunur. Ancak, ana sembolü, çiftleşen iki yılanla iç içe geçmiş kanatlı bir asa olan caduceus ve diğer tanrıların oymalarıdır.

Roma mitolojisinde Hermes’in özelliklerinin çoğu, Latince mal anlamına gelen merx kelimesinden türetilen ve tüccar ve ticaret kelimelerinin kökeni olan Merkür’e aittir.

Hermes, zamanının tamamını yollarda Zeus’un buyruklarını iletmekle geçirir. Hermes’in asıl görevi tanrıların emirlerini yerine getirmekti. Çevikliğiyle de herkese örnek olurdu, Atinalı gençler ona hayrandı.

Tapınımına dair en eski kayıtlardan başlayarak, Hermes bir yeraltı tanrısı (yeryüzüne ve/veya yeraltı dünyasına yoğun bir şekilde bağlı) olarak anlaşılmıştır. Bir yeraltı tanrısı olarak, Hermes’e tapınma, doğurganlıkla ilgili bir yönü de içeriyordu ve fallus, onun başlıca sembolleri arasında yer alıyordu. Hermes ile ilişkilendirilen ve herma biçiminde evlerin girişlerine yerleştirilen fallik imgelerin dahil edilmesi, eski zamanlarda Hermes’in evin doğurganlığının, özellikle de evin erkek reisinin çocuk üretme gücünün bir sembolü olduğuna dair bir inancı yansıtıyor olabilir.

O ile yeraltı dünyası arasındaki ilişki, onun bir sınır tanrısı (yaşam ve ölüm arasındaki sınır) olarak işleviyle ilgilidir, ancak o bir psikopomp, ölenlerin ruhlarını öbür dünyaya yönlendirmeye yardımcı olan bir tanrı olarak kabul edilir ve onun imgesi genellikle klasik Yunanistan’da mezar taşlarında tasvir edilmiştir.

Hermes, sürülerin, sürülerin ve çobanların koruyucu tanrısı olarak bilinirdi. Bu özellik muhtemelen Pan’ın bir yönü olarak erken kökenine bağlıdır.

Boeotia’da Hermes, bir koç veya buzağıyı şehir duvarları etrafında taşıyarak şehri bir vebadan kurtardığı için tapınılırdı. Bu olayı anmak için her yıl düzenlenen bir festival düzenlenirdi. Bu festivalde en yakışıklı oğlan tarafından şehirde bir kuzu taşınır ve ardından şehri hastalıktan, kuraklıktan ve kıtlıktan arındırmak ve korumak için kurban edilirdi.

Hermes’in omuzlarında bir kuzu taşıyan bir çoban tanrısı olarak çok sayıda tasviri Akdeniz dünyasının her yerinde bulunmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZer yazılar