Orion’un anlatımı büyük ölçüde Atinalı şair Pherecydes’e dayanmaktadır. Burada Orion dünyada doğmuş ve devasa bir yapıya sahip olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca Poseidon ve Euryale’den ebeveynleri olarak bahsedilir. Merope ile evlenmeden önce Side ile ilk evliliğini ekler. Side hakkında bilinen tek şey Hera’nın onu güzelliğiyle rekabet ettiği için Hades’e atmasıdır. Ayrıca Orion’un ölümü hakkında İlyada’dan farklı bir versiyon verir: Eos, Orion’a aşık olur ve onu Artemis’in onu öldürdüğü Delos’a götürür.

Kaynaklar, Orion’un ölümüyle ilgili iki hikaye anlatır. Birincisi, Oenopion ile çok büyük bir dostluğa sahip olduğu için Artemis ve Leto’ya Dünya’dan gelen her şeyi öldürebileceğini övünerek söylediğini söyler. Gaia itiraz eder ve Akrep’i yaratır.

İkinci hikaye ise en çok bilinen versiyonudur. Bugün, size bu hikayeyi anlatacağım.

Artemis, bir gün uzun boylu ve iriyarı fakat çok güzel bir avcıyı gördü ve onu sevip evlenmeye karar verdi. Fakat Apollon, kız kardeşinin Orion adındaki bu dev vücutlu kişiyle evlenmesini uygun bulmadı. Kız kardeşini bu sevgiden geçirmek için de bir süre uğraştı fakat uğraşları sonuç vermedi.

Apollon, Artemis’in Orion’u gerçekten sevdiğini anlayınca onun sevgisini kıskanmaya başladı ve Artemis’i öğütle ondan vazgeçiremeyeceğini anlayınca hileye başvurmaya karar verdi.

Bir gün Artemis’in sevdiği avcı denize girmiş yüzüyordu. Kıyıdan o kadar çok uzaklaşmıştı ki başı uzaktan bir nokta gibi görünüyordu. Apollon, kız kardeşini çağırdı ve uzakta görünen noktayı ona göstererek vurmasını istedi. Artemis okunu kaldırarak oraya okunu fırlattı ve ok, Orion’un ölümüne sebep oldu.

Artemis bu ölümden sonra kara bulutların arkasında gizlendi ve ağaçların arasında dolaşamaz oldu. Bunun sonucunda babasına yalvardı ve Orion’u bir takımyıldızı olarak göğe çıkardı.

Kaynakça: Can, Şefik (2011). Klasik Yunan Mitolojisi, İstanbul: Ötüken Yayınları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZer yazılar