Türkiye 161 ülke içerisinde 106. olacak kadar düşük standartlarda internet hızlarına sahip olan bir ülke ne yazık ki. Buna rağmen internet fiyatları her sene %30-70 aralığında artış sağlarken alınan hizmette bu artışın görülmediği su götürmez bir gerçek. Bu sebepten ötürü insanlar sürekli olarak daha iyi ve daha uygun fiyatlı bir hizmet alabilecekleri bir internet servis sağlayıcı aramaya başlıyorlar.
Ülkenin en geniş altyapı ağı Türk Telekom firmasına ait olan altyapıdır. Bu da bazı insanların aklında aynı soruyu bırakıyor.
Hızım ne? Oyunu ne kadar sürede indiririm? Mbps ve MBps farkı nedir?
Hız testlerini anlamak için öncelikle Mbps ve MBps arasındaki farkı bilmemiz gerekir. Mbps değeri Megabit per second yani saniye başına megabit demek. MBps ise Megabyte per second saniye başına megabayt anlamına gelir. Bilgisayar derslerinde ya da bir dosyanın ne kadar yer kapladığına baktığımızda gördüğümüz değer MegaByte ya da Gigabyte’dır. MB ya da GB şeklinde yazılır. Mbps ile MBps arasındaki fark ise 8 Mbps 1 MBps’ye eşittir. Yani 80 Mbps hız alıyorsak saniyede 10 MB indirme yapıyoruz demektir. https://tpc.net.tr/hiz-testi/ hız testinden aldığınız sonuç ile https://tpc.net.tr/indirme_suresi_hesaplama/ adresindeki ilgili yerleri doldurursanız uygulamayı ya da dosyayı ne kadar sürede indireceğinizi çok rahat bir şekilde görebilirsiniz.
internet servis sağlayıcılar arasındaki fark ne?
Altyapılar aynı olsa da internet sadece kablolar ile taşınan bir hizmet değil. En ufak bir sunucu bağlantısı kurduğunuzda bile onlarca ara cihazdan geçiş yapıyorsunuz. Ve bu cihazların da bir işleme kapasitesi var. Örneğin tpc.net.tr sitesine girmek için tarayıcınızı açtınız ve linke tıkladınız. Eğer geçtiğiniz cihazlardan birinin kapasitesi 100 bin ise ve o an o cihazda 200 bin istek varsa sizi bir süre bekletecektir. Bu da ping artışı ve paket kaybına yol açabilir. Bu sebeple kapasitesi yüksek olan firmaları tercih etmek eğer oyun oynuyorsanız ya da ping ve paket kaybından etkilenecek bir iş ile meşgulseniz sizin için çok daha iyi olacaktır.
İnternet paketleri
Çoğu kişi biliyor olsa da bilmeyen bir çok kişi var ne yazık ki. 100 Mbps bir internet paketine geçiş yaparsanız bu size 100 Mbps hız sağlanacağını göstermez. Altyapınız ne kadar destekliyor ise o kadar hız alabileceksiniz. https://tpc.net.tr/altyapi-sorgulama detaylı bir şekilde altyapı sorgulamanızı yaparak adresinizde kaç Mbps hız alabileceğinizi görebilirsiniz.
Not: altyapı sorgulama Türk Telekom altyapısındaki cihazlar üzerinden yapılır. İç tesisat kalitesi bu hızı etkileyebilir.
Hangi firmayı seçeceğim?
Türkiye’de internet servis sağlayıcı seçmek çok zor bir seçim aşamasına sahip. Onlarca kampanya, farklı fiyatlandırmalar ve hizmetlerdeki farklar. Hepsi seçimimizi etkiliyor. Şu an yüksek ping aldığın bir oyunda yeni geçeceğin firmada kaç ping alacağını mı merak ediyorsun? https://tpc.net.tr/lookingGlass/ sayfamızdan firmaların ana sunucuları üzerinden ping ölçümü yapabilir ve %100 doğru bir sonuç olmasa da bir fikir edinebilirsin.
DNS nedir? internetime nasıl etki eder?
DNS gitmek istediğimiz alan adının çözümlenmesini sağlar. DNS bazlı sansürlemeler de bu şekilde yapılır. Örneğin yıllardır erişim engeli olan Wikipedia’nın sitesine girmek istediğinizde DNS sunucunuz size sitenin ip adresini vermediği için erişim sağlayamıyordunuz. Bunu atlatmak için de DNS değiştirmek veya VPN kullanmak kolay çözümler arasında yer alıyor.Hangi DNS sunucusunu kullandığınızı sorgulamak için https://tpc.net.tr/ip-sorgulama/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Siteye girdiğiniz gibi sorgulama yapılacaktır.
Firma değiştirmek nasıl yapılır?
Daha kaliteli bir internet kullanmak isteyen herkes en az bir defa internet servis sağlayıcısını değiştirmiştir. Kullandığınız firmadan aldığınız XDSL No’yu geçeceğiniz firmanın nakil başvurusu kısmında ilgili yere yazarak portunuzu kaybetme riski olmadan firmanızı değiştirebilirsiniz. XDSL numaranızdan emin olamıyorsanız eğer https://tpc.net.tr/xdsl-no-dogrulama/ buradan sorgulayabilirsiniz. Bazı firmaların panellerinde XDSL numarası değil hizmet numarası yazıyor. Bu konudan dolayı karışıklıklar ortaya çıkabiliyor. Size verilen veya müşteri panelinizden bulduğunuz numarayı bu siteden doğrulayabilirsiniz.
İnternetim kopuyor ne yapabilirim?
Gerek iç tesisat gerekse binaya gelen kabloların eskimesi, yıpranması gibi sebeplerle internet kaliteniz düşebilir. Bu durumda size iç tesisatınızı yenilemeniz önerilir. Ya da SNR değerini daha stabil bir düzeyde tutabilmek için hız profilinin düşürülmesi önerilir. Modem arayüzünüzden erişebileceğiniz veriler ile size uygun hat değerlerini bulmak için https://tpc.net.tr/hat-degerleri-yorumlayici/ sitemizden gerekli alanları doldurarak hesaplama yapabilirsiniz.
Toplama Pc sizler için çalışmaya devam ediyor. Tüm bu araçların bir arada bulunduğu ilk forum olmanın gururunu yaşıyoruz. Her geçen gün yeni bir araç ile karşınıza çıkmak için çabalıyoruz.
Bir yanıt yazın