Türk Futbolu neden hakettiği seviyeye ulaşamıyor?

Dünya’da ve Avrupa’da giderek yükselen futbol ülkemizde de futbolseverler tarafından büyük ilgiyle takip ediliyor. Türk futbolunun gelişmesi için spor kulüpleri yetkilileri, dünya çapındaki şirketler, iş adamları ve hatta siyasetçiler dâhil maddi manevi gereken tüm yatırımları yapıyor. Fakat ülkemizdeki futbolseverlerin ortak şikâyeti Türk Futbolunun gelişmemesi. Peki, hemen herkesin ortak şikâyeti bu iken neden Avrupa’nın gerisinde kalıyoruz? Neden Avrupa ve Dünya çapında kulüplerimizin tek başarısı Galatasaray’ın kazandığı UEFA Kupası ve Süper Kupa? Neden daha büyük başarılar elde edemiyoruz? Neden başka kulüplerimiz Avrupa’da kupa kazanamıyor? Bana göre bunun birden çok sebebi var. Gelin bu sorunları birlikte inceleyelim.

  1. Hakem ve Sorunları
  2. Yönetim Sorunları
  3. Altyapı Eksikliği
  4. Finansal Sorunlar
  5. Türk Futbol Kültüründeki Eksiklikler
  6. Teknoloji ve Eğitim Eksikliği
  7. Uluslararası Rekabetsizlik
  8. Liyakatsizlik ve Adam Kayırma

1. Hakem Sorunları

Türk futbolunun gelişmesinde yukardaki 8 sorundan en önemlisi hangisi diye soracaksanız şayet, hemen herkesin aklına ilk olarak hakem sorunu gelecektir. Hakem sorunu çözülürse eğer Türk futbolunun gelişmesi yönünde çok büyük bir adım atılmış olur ve büyük bir engel kalkmış olacaktır.

Hakemler futbolun kurallar çerçevesinde oynanmasını, maçın adil bir şekilde yönetilmesi ve adil bir şekilde sonuçlanmasını sağlamakla görevli kişilerdir. Ancak ülkemizde hakemler sık sık tartışmaların odağında olmalarıyla gündeme gelir. Peki nedir bu sorunlar

1.1.Maç İçerisinde Oyun Düzenini Sağlamak:  Hakemler maç içerisinde oyundaki heyecana, atmosfere ve baskıya bakmaksızın kurallar çerçevesinde maçın oynanmasını sağlaması gerekiyor.

1.2.Kararların Etkisi: Hakem kararları maçın gidişatını doğrudan etkiler, vereceği bir faul bir gole etki edebilir ve diğer takım puan kaybedebilir. Bir ofsayt bayrağı bile ve sonuca etki edecek kadar kritiktir.

1.3.Tartışmaların Odağı: Hakem kararları, taraftarlar, futbolcular, teknik direktörler, kulüp yöneticileri tarafından sık sık eleştirilebilir, hatta yıllarca akılda kalabilir. Bu sebeple vereceği her kararı dikkatle almalıdır zira ülkemizde hakeme fiziki şiddet dahi uygulayan kulüp yöneticileri görmek mümkün.

1.4.Medya ve Sosyal Medya Baskısı: Hakemler medya tarafından yakından takip edilir ve kararları detaylı şekilde incelenir. Bu üzerlerinde baskı oluşmasına neden olur.

1.5.Hakem Eğitimi ve Gelişimi: Hakem eğitimi ve gelişmesi Türk futbolunda sürekli iyileştirme gereken ve son derece hassas olan bir alandır. Burada Türkiye Futbol Federasyonu üzerine düşeni yapmalı, gereken uluslararası düzeyde eğitim ve çeşitli uygulamaları yapmalıdır.

1.6.Yetersiz Maaş: Futbolculara ve teknik direktörlere milyonlarca liralık maaşlar ödenirken, ülkemizde süper lig hakemi maaşı 2024 yılında aylık ortalama olarak 50.000 TL ile 80.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

1.7.Kişisel Kaygılar: Ülkemizde futbol fanatizmi büyük bir sorunken taraftar hatta kulüp yöneticileri adil olmadığını düşündüğü hakeme psikolojik ve hatta fiziki şiddet uygulayabiliyor.

Örnek:

Halil Umut Meler Saldırısı Olayı

11 Aralık 2023 tarihinde oynanan MKE Ankaragücü – Çaykur Rizespor maçında MKE Ankaragücü başkanı Faruk Koca sahaya inerek maçın hakemi Halil Umut Meler’e fiziksel saldırıda bulunmuştur. Olay sonrası Türkiye’deki tüm ligler TFF tarafından süresiz olarak ertelenmiştir.

MKE Ankaragücü – Çaykur Rizespor maçının hakemi olan Halil Umut Meler, maçın ikinci yarısında ve 50. dakikasında ikinci sarı karttan kırmızı kart ile Ankaragücü’nden Ali Sowe adlı futbolcuyu oyundan attı. Bu karar Ankaragücü taraftarından tepki gördü. Umut Meler, Rizespor’dan Emirhan Topçu’yu 90+5. dakikada ikinci sarı karttan kırmızı kart ile oyundan attı. Çaykur Rizespor 90+7. dakikada golü atarak maçı 1-1 beraberliğe getirdi ve maç bu şekilde bitti.

Maç bittikten hemen sonra Faruk Koca sahaya inerek Halil Umut Meler’e yumruk attı. Meler yere düştükten sonra yüzünü kapatmasına rağmen, diğer kişiler tarafından Meler’in yüzüne ve sırtına tekmeler atıldı. Meler’e yapılan saldırı 4. hakem ve diğer kişiler tarafından durdurulmaya çalışıldı. Daha sonra güvenlik güçlerince Meler, güvenlik çemberine alındı. Meler’in sol gözünün şiştiği tespit edildi ve ilk sağlık müdahalesi saha içinde yapıldı. Sağlık müdahalesinden sonra Meler ve yardımcı hakemler polis ekipleri eşliğinde soyunma odasına götürüldü. Meler, güvenlik güçleri eşliğinde stadyumdan çıkarıldı ve ambulans ile hastaneye kaldırıldı. Koca, zorlukla durduruldu ve Halil Umut Meler’in bulunduğu hastaneye götürülerek polis eşliğinde bekletildi. Ankaragücü taraftarı ise saldırıyı destekledi.

Saldırıya uğrayan Halil Umut Meler, ifadesinde saldırgan Faruk Koca’nın kendisine ve hakem arkadaşlarına olay anında “Seni öldüreceğim, Sizi bitireceğim” şeklinde tehdit içeren sözler söylediğini, kendisinin saldırganlarla uzlaşmayacağını belirterek Koca ve diğer iki saldırgan hakkında şikayetçi olmuştur. Meler ayrıca, kulübün çalıştırıcısı Emre Belözoğlu’nun saldırıyı provoke ettiğini söyledi ve kendisine karşı geçmişten husumeti olduğunu iddia etti.

Bu yazımız yetkili birilerinin okuması sorunlara çözüm bulması “Halil Umut Meler Saldırısı Olayı” gibi olayların bir daha yaşanmaması için ve uluslararası organizasyonlarda Türk futbolunun daha başarılı olması için yazılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZer yazılar