Oni, Japon folklorunda bir tür yōkai, iblis, ork, dev veya troll’dür. Mağaralarda veya dağların derinliklerinde yaşadıklarına inanılır. Oni, insanüstü güçleriyle bilinir ve gök gürültüsü ve şimşek gibi güçlerle ilişkilendirilmiştir. Kötü doğaları, cinayet ve yamyamlık eğilimleriyle kendini gösterir.

Genellikle başlarından bir veya daha fazla boynuz çıkan, devasa dişleri olur. Ara sıra alnının ortasında üçüncü bir gözü olan iri yarı figürler olarak tasvir edilirler. Genellikle kırmızı, mavi, siyah veya sarı renkli derilerle, kaplan postundan peştamallar giyerek ve demir kanabō sopaları taşıyarak tasvir edilirler. Ayrıca her bir ellerinde ve ayaklarında pençe benzeri tırnaklarla kaplı üç ila altı parmak bulunur. Oni, kurbanlarını kendilerine güvenmeleri için kandırmak amacıyla görünümlerini değiştirebilir. Oni erkek veya dişi olabilir ancak tarih boyunca çoğunlukla erkek olarak tasvir edilmiştir.

Dişi oniler bazen Yamauba adıyla anılır. Kılık değiştirmiş olduklarında, Oniler cinsiyetlerinden bağımsız olarak bir erkek veya kadın olarak görünebilirler. Oniler ne kadar canavar olsalar da iyi şans ve zenginlik getirmekle ilişkilendirilmişlerdir.

Heian döneminde (794–1185), oniler genellikle setsuwa gibi Japon edebiyatında insanları yiyen korkunç canavarlar olarak tasvir edilmiştir. Oni’nin belirgin bir tasviri, “onihitokuchi” olarak adlandırılan tek lokmada insanları yemeleridir.

Örneğin, Nihon Ryōiki, Ise’nin Hikayeleri ve Konjaku Monogatarishū’da bir kadının bir oni tarafından tek lokmada yendiği gösterilmektedir. Onihitokuchi hikayelerinin yaygın olmasının nedeninin, insanların hayatlarını kaybettiği veya kaybolduğu savaşlar, felaketler ve kıtlıklar gibi, insanları alıp götüren başka bir dünyadan gelen Onilerin günümüz dünyasında belirmesi olarak yorumlanması olduğu teorisi vardır.

Shuten-dōji efsanesi yaratılıncaya kadar oni resimlerde tasvir edilmeye başlanmadı ve 14. yüzyıl Ōeyama ekotoba, Shuten-dōji’yi tasvir eden en eski hayatta kalan emakimono’dur.

Shuten-dōji, Japonya’daki en ünlü ve en güçlü oni olarak kabul edilmiştir. Shuten-dōji efsanesi, 14. yüzyıldan beri emakimono, jōruri, noh, kabuki, bunraku ve ukiyo-e gibi çeşitli sanatlarda, geleneksel sahne sanatlarında ve edebiyatta anlatılmıştır.

Japon sanatında, edebiyatında ve tiyatrosunda popüler karakterlerdir ve Momotarō, Issun-bōshi ve Kobutori Jīsan’ın iyi bilinen masallarında kötü adamlar olarak görünürler.

Screenshot

Oni, günümüzde de Japon popüler kültüründe oldukça popüler bir motif olmaya devam ediyor. Çeşitli modern tasvirleri bazen bir karakteri Oni olarak işaretleyen boynuzlar veya belirgin bir ten rengi gibi sadece bir veya iki belirgin özelliğe dayanır ancak karakter aksi takdirde Oni’nin geleneksel olarak korkutucu veya grotesk özelliklerinden yoksun olarak insan gibi görünebilir. Popüler kültürdeki Oni bağlamı da benzer şekilde çeşitlidir, animasyon çizgi filmlerde, video oyunlarında ve ticari maskot olarak kullanım gibi örnekler gösterilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZer yazılar