Herakles, kraldan yeni bir görev almıştır ve bu görev, güneşin battığı taraflarda o zamana kadar tanınmamış bir diyarda olan Hesperid’ler bahçesine gitmesini ve oradan altın elmayı koparıp getirmesini emretti. Gerçekten de akşam yıldızının kızları olan Hesperid’ler ağaçlarının üzerinde dört emre boyun eğerek altın elmaları bulup koparmak için kahraman Herakles bu bilinmeyen diyarı aramak için yollara düştü. Güneşin battığı yöne doğru yol alacaktı.

Uzun bir süre yol aldıktan sonra bir gün Tiber nehrinin kıyılarına geldi. Orada Zeus’un kızlarından olan Nympha’lara rast geldi. Bu güzel kızlar Herakles’i bahçenin nerede olduğunu öğrenmesi için denizlerin her şeyden haberi olan ihtiyarı Nereus’a yönlendirdiler. Herakles onların önerisini dinleyerek yaşlı bilgeyi aramaya başladı, nihayet bulduğunda onu bağladı ve bu bahçenin nerede bulunduğunu sordu.

Herakles’i korkutmak için Nereus çeşitli şekillere girdi. Alev oldu, aslan oldu, nice şekillere girdi ama bunların hiçbiri Herakles’i korkutmak için yeterli olmadı. Nihayet Nereus istemeyerek de olsa bahçenin yerini söyleyince büyük kahraman vakit kaybetmeden Afrika’ya doğru yola çıktı.

Orada, o güzel ve esrarlı bahçeden uzak olmayan bir yerde dünyanın ucunda kocaman bir dev olan Atlas, elleri ve başı üzerinde göğün kubbesini yukarıda tutmak üzere cezalandırılmıştı.

Herakles, altın elmaları elde etmek için ne yapması gerektiğini Atlas’a sordu. Atlas, eğer Herakles bu göğü bir süreliğine taşıyabilirse bu işi yapabileceğini söyledi. Herakles, Atlas gidip altın elmaları alana kadar göğü tutmayı kabul etti. Atlas geri geldiğinde, kendisinin bu elmaları kral Eurystheos’a vereceğini söyledi. Kendileri bu şekilde anlaşmadıklarından devin bu uygunsuz arzusu Herakles’i inanılmaz bir şekilde rahatsız etti.

Herakles, küçük bir anlığına Atlas’tan tekrar göğü tutmasını, kendisinin bir yastık alıp geleceğini söyledi ve Atlas bunu kabul etti. Herakles yükten kurtulur kurtulmaz elmaları kaptı ve krala koştu.

Herakles’in götürdüğü bu elmaları sonradan kral, Hera’ya armağan etmiş, o da onları bahçeye geri göndermiş olduğunu bazı mitologlar yazmışlardır.

Kaynakça: Can, Şefik, Klasik Yunan Mitolojisi, 2011, Ötüken Yayınları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZer yazılar