Yunan mitolojisinde Calypso, Homeros’un Odysseia’sına göre Ogygia adasında yaşayan bir periydi ve burada Odysseus’u isteği dışında yedi yıl boyunca alıkoydu. Odysseus’a kendisiyle kalırsa ölümsüzlük sözü verdi, ancak Odysseus eve dönmeyi tercih etti. Sonunda, diğer tanrıların müdahalesinden sonra Calypso, Odysseus’u serbest bırakmak zorunda kaldı.

Calypso’nun genellikle Titan Atlas’ın kızı olduğu söylenir. Annesi çoğunlukla isimsizdir ancak Hyginus, Pleiades’in annesi Pleione olduğunu yazmıştır. Apollodorus, Calypso adını Nereus ve Doris’in kızları olan Nereidler listesine dahil eder.

John Tzetzes, onu Helios ve Okeanid perisi Perse’nin kızı yapar, yani Circe’nin ebeveynleri, belki de Circe ile olan ilişkisinden dolayı; iki tanrıça bazen davranışları ve Odysseus ile olan bağlantıları nedeniyle karıştırılıyordu. Kadınlar Kataloğu’ndan alınan bir parçaya göre, Calypso, Odysseia’da Hermes’in adasına yaptığı ziyaretlerden anlaşıldığı üzere, Kefalonyalıları Hermes’e taşıdı.

Homer, Calypso’nun herhangi bir çocuğundan bahsetmez. Odysseia’dan sonra gelen bazı anlatımlara göre, Calypso, Odysseus’a Latinus adında bir oğul doğurmuştur ancak Circe genellikle Latinus’un annesi olarak verilir. Diğer anlatımlarda, Calypso, Odysseus’a Nausithous ve Nausinous adında iki çocuk doğurmuştur.

Homeros’un Odysseia’sında, Calypso efsanevi Yunan kahramanı Odysseus’u ölümsüz kocası yapmak için adasında tutmaya çalışır, aynı zamanda onun şehvetli zevklerinin tadını sonsuza dek çıkarır. Homeros’a göre, Calypso Odysseus’u yedi yıl boyunca zorla Ogygia’da tutsak tutar. Calypso, altın bir mekikle tezgahında dokuma yaparken şarkı söyleyerek Odysseus’u büyüler.

Odysseus koşulların değişmesini ister. Artık karısı Penelope’den ayrı kalmaya dayanamaz ve Calypso’ya bunu söylemek ister. Gündüzleri bir burunda veya deniz kıyısında oturup ağlarken, geceleri ise isteği dışında mağarada onunla uyumaya zorlanır.

Koruyucu tanrıçası Athena, Zeus’tan Odysseus’un adadan serbest bırakılmasını emretmesini ister.Zeus, haberci Hermes’e Calypso’ya Odysseus’u serbest bırakmasını söylemesini emreder, çünkü Odysseus’un kaderi sonsuza dek onunla yaşamak değildi. Tanrıların tanrıçaların ölümlülerle ilişki yaşamasından nefret ettiğini öfkeyle yorumlar.

Calypso, Odysseus’a bir tekne yapması için bir balta, matkap ve keser verir. Calypso, Odysseus’u ağaçları kesebileceği ve teknesi için tahtalar yapabileceği bir adaya götürür. Ayrıca ona teknesi için şarap, ekmek, giysi ve daha fazla malzeme sağlar. Tanrıça daha sonra yelken açtığında sırtına rüzgar verir. Yedi yıl sonra Odysseus teknesini yapar ve Calypso’yu terk eder.

Hyginus’a göre Calypso, Odysseus’a olan aşkı yüzünden onun ayrılığına dayanamayarak intihar etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BENZer yazılar