Yunanca ismi ”κόκκινο” olup ”kırmızı(tane şeklinde meyveleri olan bir bitki)) manasına gelip (Lat. dikenli) Ruscus aculeatus familyasına mensup bir çiçektir. ”Tavşanmemesi, tavşan dikeni, Knee Holy…” ve birçok farklı hatta yöresel isimlerle de anılabilir. Eski zamanlarda Batı Avrupa ve birçok bölgede kasapların kesme tahtalarını temizlerken kullanmalarından ”Kasap Süpürgesi (Butcher’s Broom)” ismiyle de bilinir.
Aralık ayında çiçekçiler, küfelerinde al meyveleri göz alabildiğine parlayan ve dikenli yaprakların göz kamaştırdığı bu çiçekleri satarlarmış. Özellikle eskiden İstanbul Rumları arasında yaygın olduğunu görürüz. Çiçekçiler, Kokinaları Beyoğlu’ndan başlayarak satmaya uğraşırlarmış.
KOKİNA ÇİÇEKLERİNİN ANLAMI VE YILBAŞI İLİŞKİSİ
Özellikle aralık aylarının başında satılmaya başlanan ve yılbaşına kadar yaygın olarak gördüğümüz Kokina çiçeklerinin bilnen bir hikayesi bulunmasa da farklı anlamları mevcuttur.
”Smilax excelsa” yani Dikenucu bitkisinin yapraklarıyla ”Silcan” adı verilen kırmızı ve dikenli meyveler ince bir iple bağlanarak ortaya yeni bir yılbaşı süsü çıkarılır. Yani aslında tek bir bitki gibi görünen Kokinalar, iki farklı türden olan bitkilerin birleştirilmesiyle doğan ”yapay” çiçeklerdir.
- Getirdiğine inanılan şans ve bereket sayesinde hoş bir yıl ve yaşam sürüleceğine inanılır.
- Şanslı ve bereketli bir rivayete göre yılbaşı öncesi alınan Kokina çiçekleri, sonraki yılbaşına kadar solmazsa çiçeğin sahibi yeni yıl içinde ev sahibi olur.
KOKİNA ÇİÇEKLERİNİN YARARLARI VE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
- Kan dolaşımını düzenleyen, idrar veya âdet söktüren, böbrek rahatsızlıklarına olumlu tesir eden bileşenler içerir.
2. İçerdiği bileşenlerin yararlı oluşu sebebiyle tıbbi çalışmalarda ve ilaçlarda kullanılır. Fakat çalışmaların olumlu yanıt verebilmesi için daha çok veri toplanmalıdır çünkü bitkinin yan etkileri bulunabilir.
3. Bitkinin meyvelerinden (silcan) ”Yılbaşı Çiçeği Reçeli” yapılır. (Zehirli bir bitki olduğundan iyice bilgilendirilmeden tarifi kesinlikle uygulamayın!)
Kokina çiçeklerinin yaprakları ve meyveleri dikenli olduğundan gerek toplarken gerekse tüketirken dikkatli olmakta fayda vardır. Hamilelerin, emziren kadınların ve çocukların uzak durmasının tavsiye edildiği bitkilerdendir Kokinalar. Özellikle kedilerin olduğu evlere Kokina çiçeği alınacaksa, bitkiyi erişilemeyecek bir yerde konumlandırmak yararınıza olabilir.
-Kokina çiçeklerinin meyvelerini veya yapraklarını tüketen kedilerde zehirlenme, kusma ve bitkinlik gibi olumsuz etkilerin görülme olasılığı çok yüksektir.
-Meyveleri müshil olarak kullanılıp idrar söktürücü bileşenleri barındırsa da fazla tüketim sonucunda ishal, kusma, bulantı, halsizlik gibi semptomlar görülebilir.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.