Unutmabeni çiçeği, Boraginaceae yani Hodangiller familyasına aittir. Hodangiller, otsu ve sert tüylü bitkilerden oluşan geniş bir familyadır. Çalı veya ağaç şeklinde de yaşayabilir, evlerde veya ofislerde süs bitkisi olarak da kullanılabilir.

UNUTMABENİ ÇİÇEĞİNE ETİMOLOJİK BİR BAKIŞ
Farklı dillerde farklı isimlerle veya aynı dilde yöresel olarak değişen adlandırmalarıyla karşılaştığımız Unutmabeni çiçeğinin adı, Yunanca “fare kulağı” anlamına gelen Myosotis isminden geliyor.
Yaygın Türkçe kullanımı unutmabeni, beni unutma veya mine olarak görülse de Orta Çağ vakitlerinden itibaren Fransızca “ne m’oubliez pas” ismi İngilizceye de “forget-me-not” olarak geçmiştir.

Farklı bölgelerde farklı türleri olan Unutmabeni çiçeği yalnızca mavi renk değil, pembe veya beyaz renklerde de açabilir. Hatta zamanla renklerini değiştirebilirler. Bu renk değişiminin sebebi ise taç yapraklarından toz alan diğer canlılara artık polen veya meyvenin kalmadığına dair bir uyarı neticesinde olduğu düşünülür.
Değişen yalnızca renkleri değil, aynı zamanda konumudur. “Myosostis alpestris” türündeki Unutmabeni çiçeği, İngilizcede Alpine forget-me-not ve Türkçede de Alp unutmabeni çiçeği olarak adlandırılır. Belirli ilçelere veya eyaletlere ait resmiyet kazanan çiçekler de vardır tüm ülkece bilinip korunan. Alp unutmabeni çiçeği ise ABD’nin Alaska eyaletinin ve Birleşik Krallığın Westmorland ilçesinin resmi çiçekleri olarak kabul ediliyor.

UNUTMABENİ ÇİÇEĞİNİN HİKÂYESİ
Orta Çağ’da bir gün, bir şövalye ve sevgilisi Tuna Nehri kıyısında yürürken suyun üzerinde akıp gitmekte olan küçük ve mavi bir çiçek fark ederler. Şövalyenin sevgilisinin bu küçük ama göz alıcı çiçeği çok beğenip arzulaması üzerine şövalye, nehre eğilip çiçeğe uzanır. Fakat koca bir talihsizliktir ki şövalye bir anda kendisini nehrin akıntısına eşlik ederken bulur. Çiçeği karada onu korku ve endişe dolu gözlerle seyreden sevgilisine fırlatırken tek bir tümce fırlar onun da ağzından.
“Unutma beni…”
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.