Acem Halısı Çiçeği, Buzçiçeğigiller (Aizoaceae) ailesinden namıdiğer ”Sihirli Halı” olarak bilinir. Tür adı ”Drosanthemum floribundum” olup Yunanca ”drosos” (çiy, şebnem, buz) ve ”anthos” (çiçek) sözcüklerinin birleşmesinden doğuyor. Yunanca’da çiçeklere olan bağımlılığı anlatmak için de ”Anthomania” sözcüğü kullanılıyor.

Güney Afrika’ya özgü olup Türkiye’de de çok yaygın olarak bulunan Acem Halısı çiçeği, çok yıllık bir bitkidir. Yazları sıcak ve kurak geçen iklimlerde yetiştirilebilen ve donuk, serin vakitlerde kapalı alanlarda kalmayı tercih eden bir bitkidir. Acem Halısı Çiçeği, aslında dondurucu ayaza ve kurak geçen aylara dayanabilecek kadar güçlüdür. Fakat bu bitki de iklimin tam ortasında yaşamayı seçiyor, öyle ki verimsiz topraklarda hatta yol kenarlarında dahi hayatta kalabilirler.

Bakımı oldukça kolay olup hızlı bir yayılım göstererek bahçeyi bir örtü misali ele geçirip sarıp sarmalayan bir çiçektir. Bu yayılım esnasında üstüne basılmadığı müddetçe pembe, lavanta ve bazen beyaz renklerde çiçek açar.

ACEM HALISI AD İNCELEMESİ: FARS ÇİÇEK

Acem, Arap milletinin kendi soyları haricinde kalan kısımdaki milletler adına kullandığı bir tanım olarak karşımıza çıkar. Fakat bu sözcüğün anlamı, bunu kullanan kişiye ve kullandığı zamana bağlı olarak değişmektedir.

Acem sözcüğünün Arapça manası ”dil bilmeyen” anlamına gelip Eski Yunanlar ve Romalıların tarihte kullandığı ”barbar” sözcüğüyle eş meal taşıması nedeniyle İranlılar tarafından bir aşağılama olarak algılanmaktadır. Fakat Osmanlı döneminde bu isim, Fars topluluğunu ifade etmekte kullanılırdı. O zamanlar ”Acem Diyarı” olarak adlandırılan İran’dan özellikle mor, pembe, eflatun; kumaşlar, örtüler ve halılar Osmanlı topraklarına getirilirdi. Çiçeğin alanına yayıldıktan sonraki görüntüsü nedeniyle de bu isim layık görülmüşür.

Bir yanıt yazın

BENZer yazılar