Yomi veya Yomi-no-kuni, ölüler diyarı (Karanlık Dünyası) için kullanılan Japonca bir kelimedir. Kojiki’de anlatılan Şinto mitolojisine göre, ölüler öbür dünyada buraya giderler. Bir kişi Yomi’nin ocağında yemek yedikten sonra (çoğunlukla) yaşayanlar diyarına geri dönmek imkansızdır.
Yomi, en çok Izanami’nin ölümünden sonra oraya çekilmesiyle bilinir. Izanagi onu oraya kadar takip eder ve geri döndüğünde kendini yıkar ve bu süreçte Amaterasu, Susanoo ve Tsukuyomi-no-Mikoto’yu yaratır.

Bu ölüler diyarı, bu dünyayla coğrafi sürekliliğe sahip gibi görünüyor ve kesinlikle birinin arzulayacağı bir cennet olarak düşünülemez. Ayrıca kişinin geçmişteki eylemlerinin cezasını çektiği bir cehennem olarak da uygun bir şekilde tanımlanamaz. Aksine tüm ölenler yaşamlarındaki davranışlarından bağımsız olarak, sonsuza dek kasvetli ve karanlık bir varoluş sürdürürler. Bilim insanları Yomi imgesinin, cesetlerin bir süre çürümeye bırakıldığı antik Japon mezarlarından türetildiğine inanıyor.
Bazen Yomi’yi yazmak için kullanılan kanjiler aslında MÖ sekizinci yüzyıl kadar erken bir tarihte Çin metinlerinde görülen Diyu veya Huángquán adlı Çin mitolojisindeki ölüler alemine atıfta bulunuyor. Bu karanlık ve belirsiz bir şekilde tanımlanmış alemin yerin altında olduğuna inanılıyordu. Ama Çinlilerin yukarıdaki cennet alemiyle tezat oluşturan aşağıdaki yeraltı dünyası hakkında açıkça ifade edilmiş bir anlayışa sahip olması Han hanedanlığına kadar gerçekleşmemiştir. Karakterler jukujikun’dur, yani Yomi kelimesinin gerçek anlamı bilinmeden kullanılmıştır.
Japon mitolojisine gelince, Yomi yorumcular tarafından genellikle yerin altında yattığı kabul edilir ve Kojiki’de tartışılan üçlü yerlerin bir parçasıdır: Takamahara (yüksek gök düzlemi, Ashihara-no-Nakatsukuni (kamış düzleminin merkezi ülkesi) yeryüzünde bulunur ve Yomo-tsu-kuni veya Yomi-no-Kuni (Yomi Ülkesi) yeraltında bulunur. Yomi ayrıca sıklıkla Ne-no-kuni’nin mitolojik dünyası ile ilişkilendirilmiştir.

Yomi, Yomi’nin Büyük Tanrısı Izanami no Mikoto tarafından yönetilmektedir. Kojiki’ye göre Yomi’nin girişi Izumo eyaletinde yatıyor ve Yomi’den kaçarken Izanagi tarafından mühürlendi, bu sırada Yomi’ye giden yokuşun tabanına devasa bir kaya ( yerleştirerek girişi kalıcı olarak kapattı. Ashihara-no-Nakatsukuni’ye döndükten sonra Izanagi, Yomi’nin “kirli bir toprak” (kegareki kuni) olduğunu kaydetti. Bu görüş, ölüm ve kirlilik (kegare) arasındaki geleneksel Şinto ilişkisini yansıtmaktadır. Daha sonra Susanoo bu pozisyonu devralır.

Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.