2024 Yılında En Popüler Programlama Dilleri | Toplama Pc Forum

Burcu

Başlangıç
Katılım
18 Nis 2024
Mesajlar
6
Tepkime puanı
1
2024 Yılında En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Nelerdir?

dil.png


Her yıl teknolojiler aktif olarak gelişiyor ve programlamaya olan talep artıyor. Sonuç olarak, teknolojiye ilgisi olanlar ve teknolojiyle iç içe olanalrın programlama dillerindeki en son trendlerden haberdar olmaları gerekir. Aslında bu sadece belli başlı kişiler için değil, hepimiz için de önemlidir.
Günümüzün en popüler mesleklerinden birisi de şüphesiz yazılım mühendisliğidir. Pek çok farklı programlama dilinin olduğu günümüz dünyasında hangi yazılımın öğrenilmesi gerektiği önemli sorulardan biridir. 2024 yılında ise en çok kullanılan programlama dilleri muhtemelen hala sürekli değişen bir trende sahiptir. Ancak bazı dillerin popülerliği genellikle sabittir. 2024'te popüler olan programlama dillerinden bazıları şunlar olabilir:

1. PYTHON

Ekran görüntüsü 2024-04-23 122553.png
Python, günümüzde en yaygın kullanılan programlama dillerinden biridir. Bunun en büyük sebebi öğrenmesi ve anlaması kolay olmasıdır. Öğrenmede sunduğu kolaylıkların yanı sıra; kapsamlı destek modülleri, topluluk desteği ve web servisleri ile kolay entegrasyon gibi özellikleri dikkat çekiyor. Açık kaynak kodlu bir programlama dili olan Python, yapay zeka alanında başarılı dillerden biridir. Ayrıca esnek, sezgisel okuma ve kütüphane genişliği gibi avantajlar sağlar. Bahsedilen programlama dili hem eğitim amaçlı hem de ticari amaçlarla yaygın olarak kullanılmaktadır.
2024 yılında ihtiyaç duyulmasının bir diğer nedeni ise büyük miktarda verinin kolaylıkla işlenebilmesidir. NumPy, Pandas ve Matplotlib, analiz yapmak ve bilgileri görselleştirmek için kapsamlı yetenekler sağlayan kütüphanelerdir. Ayrıca veri geliştiricilere değer katarlar.

2. JAVA​

Ekran görüntüsü 2024-04-23 122854.png

Oracle Corporation tarafından geliştirilen Java, diğer en popüler bilgisayar dillerinden biridir. Java, genel amaçlı dillerden biridir ve nesne yönelimli bir yapıya sahiptir. Birçok cihaz Java programlama dilini destekler.
Bu programlama dili, web ve yazılım geliştirmede yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu dil JavaScript ile karıştırılmamalıdır. Günümüzde kullanılan en popüler dillerden biri olan JavaScript, web sitelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle Front-end türünde başarılı işler çıkarıyor. Ayrıca çeşitli oyunların yapımında da kullanıldığı görüldü. Ancak daha çok web sitelerinde kullanılır.
Ayrıca platformlar arası uyumluluk, aralarında Spring ve Hibernate'in de bulunduğu geniş bir kütüphane seti nedeniyle 2024 yılında da popülerdir.
Java'nın geniş bir topluluğu vardır, bu nedenle her kullanıcı yeterli kaynağa ve doğru desteğe sahip olur. Ayrıca topluluk, dilin uygunluğunu ve gelişimini, geliştirme sürecini iyileştirmek için yeni araçların ve araçların ortaya çıkmasını izler.
Java aynı zamanda Android yazılımı için de uygundur. Bu alan aktif olarak büyüyor ve yakın gelecekte yok olmayacak çünkü her yıl daha fazla yeni akıllı telefon çıkıyor. Bu, Java'nın teknolojik ortamdaki alaka düzeyini önemli ölçüde etkiler.

3. JAVASCRIPT​

Ekran görüntüsü 2024-04-23 123211.png

JavaScript, geliştiricilerin etkileşimli web sayfaları oluşturmak için kullandıkları bir programlama dilidir. Bu programlama dilinin özellikleri, sosyal medya beslemelerini güncellemekten animasyonları ve etkileşimli haritaları görüntülemeye kadar bir web sitesinin kullanıcı deneyimini iyileştirebilir. JavaScript, istemci tarafı komut dosyaları geliştirmek için kullanılan bir programlama dilidir. Örneğin, web’de gezinirken gördüğünüz resim döngüsü, tıklanabilir açılır menüler ve bir web sayfasındaki öğelerin dinamik olarak değişen renkleri JavaScript ile yapılmıştır.
Bu programlam dili evrenseldir, diğer dillerle uyumludur ve 2024 yılına kadara popüler olarak süre gelen bir dildir. Ayrıca geniş bir kütüphane ve çerçevelerle karakterize edilmektedir.

4. C#​

Ekran görüntüsü 2024-04-23 123330.png

Microsoft tarafından geliştirilen ve nesne yönelimli programlama kullanan C#, 2000’lerde öne çıktı. C#’ın yaratıcısı Anders Hejlsberg, dilin Java’dan çok C++’a benzediğini belirtmiştir. Microsoft Visual C++ desteğine sahip olduğu için Windows, Android ve iOS uygulamaları için uygun bir seçenek haline geldi. Genellikle mobil ve kurumsal yazılım uygulamalarında kullanılan bu programlama dili, hızlı ve açık kaynaklıdır. Bu şekilde, yazılımla ilişkili birçok kitaplık vardır. Özellikle Microsoft tarafından desteklenmesi bu dilin gelişmesine ve programcılar tarafından tercih edilmesine yol açmıştır.


5. C/C++​

Ekran görüntüsü 2024-04-23 134719.png

C programlama dili en eski ve en yaygın kullanılan programlama dillerinden biridir. Bu dil C#, Java ve JavaScript programlama dillerinin köküdür. C++, C programlama dilinin geliştirilmiş bir versiyonudur. Günümüzde birçok geliştirici C++ geliştirme dilinin öğrenilmesi gerektiğini belirtmektedir. Her iki dil de programlamada lider isimlerdir.
C ve C++, yüksek performanslı diller olarak kabul edilir. Bu nedenle istemci/sunucu uygulamalarında, Firefox ve Adobe gibi ticari ürünlerde ve video oyunları gibi performans odaklı uygulamalarda önde gelen dillerden biridir.


6. SWIFT​

Ekran görüntüsü 2024-04-23 134822.png

Swift programlama dili, Apple tarafından geliştirilen bir dildir. 2014 yılında Linux ve Mac için geliştirilen bu programlama dili genel amaçlı bir dildir. Diğer programlama dillerine göre daha az kodlama becerisi gerektirdiğini de belirtmek gerekir.
Swift'i diğer dillerden ayıran şey performanstır. Yüksek hızı, oyunlar, video işleme uygulamaları vb. gibi performans gerektiren programlar oluşturmak için mükemmeldir.
Sözdiziminin kullanımı kolaydır, kod yazmayı hızlandırır ve olası hataları ortadan kaldırır. Güvenlik, çökmeleri azaltır ve tüm yazılımların güvenilirliğini etkiler.
Bu dil, popüler iOS uygulamalarının yanı sıra WordPress, Mozilla Firefox, SoundCloud’da kullanıldı. Tüm bunlara rağmen diğer programlama dillerine göre yeni bir dildir.


7.KOTLİN​

Ekran görüntüsü 2024-04-23 140642.png

Sözdizimi kısadır, Java'ya kıyasla daha az kod kullanılmasına yardımcı olur. Sıfır güvenlik özelliği nedeniyle çalışma zamanındaki arızalar minimum düzeydedir, bu aynı zamanda yazılımın güvenilirliğini de artırır.
%100 Java uyumluluğu mevcut Java kütüphaneleri ve çerçeveleriyle çalışmayı mümkün kılarak Kotlin'e geçişi kolaylaştırır.


7. PHP​

Ekran görüntüsü 2024-04-23 134950.png

1990 yılında açık kaynak kodlu bir programlama dili olarak ortaya çıkan PHP, birçok web sitesinde bulunmaktadır. Facebook ve Yahoo gibi web siteleri de dahil olmak üzere internetteki sitelerin %80’inde kullanılmaktadır. Daha çok sunucu tarafında kullanılan bu dil genellikle web servislerinde ön plana çıkmaktadır. Öğrenmesi kolay olarak öne çıkan PHP, topluluğu tarafından desteklenir ve yeni öğrenenler kolayca destek bulabilir.


8. RUBY​

Ekran görüntüsü 2024-04-23 135117.png

1990’larda geliştirilen ve insan dostu bir sözdizimi ile Ruby, nesne yönelimli bir dildir, ancak esnek bir şekilde çalışır. Bu dili yazan kullanıcılar, öğrenmenin kolay ve yazmanın rahat olduğunu bildiriyor. Ancak geniş topluluğu sayesinde sohbet ederken sorabileceğiniz birçok kişi var. Ancak diğer dillere göre hedef kitlesi çok dardır. Bu programlama dili genellikle Web platformunda kullanılır.


Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim...
 
Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri