BLOG - Acil Durum! Intel işlemciler Çöküyor | Toplama Pc Forum

BLOG Acil Durum! Intel işlemciler Çöküyor

sanjaytr_

Uzman
Katılım
12 Şub 2024
Mesajlar
206
Çözümler
7
Tepkime puanı
24
resim_2024-07-27_203253948.png

Intel işlemciler ile ilgili sorun ne?​


Intel işlemciler son günlerde büyük bir sorun ile baş başa. Yüksek güç tüketimine sahip olan (genellikle 13 ve 14. Nesil yani Raptor Lake) Intel işlemciler bazı oyunlarda çökme sorunları göstermekte.

Intel işlemciler

Intel ne yapıyor?​


Intel sorunun farkında olduklarını ve bir güncelleme yayınlayacaklarını söyledi. Firma röportajda piyasadaki işlemcileri toplatmayacağını ve satışına devam edileceğini söylerken sorun yaşayan kullanıcıların garanti kapsamından yararlanabileceğini de belirtti.

Peki ya Intel işlemciler bulunan laptoplar?​


Ne yazık ki Intel her ne kadar bu durumu reddetse de laptoplar da bu sorundan nasibini aldı. Sorunun ilk fark edilmesinde ve gündem olmasında büyük rolü olan Alderon Games CEO’su Matthew Cassells’in son söylediklerine göre birçok laptop da bu sorunu yaşıyor.

translated_image_tr.png

Nasıl çözülecek peki?​


Intel, çökme sorunu çözümü için çeşitli adımlar attı. Mikro kod güncellemeleri, BIOS’ta daha sıkı güç limitleri ve güvenlik mekanizmaları gibi çözümler denendi. Ancak bu çözümler kalıcı olmadı. Ve ne yazık ki sorun bir kez ortaya çıktıysa kalıcı olduğu Intel tarafından açıklandı. Çünkü bu yazılımsal bir problem değil donanımsal olarak işlemciye bir hasar veren bir durum. Raptor Lake işlemcilerdeki çökme sorunlarının en büyük zorluğu, bu sorunların rastgele ortaya çıkması. Bu nedenle, farklı sorunlar için farklı çözümler gerekebilir. Ancak şu ana kadar yapılan denemeler, kesin bir çözüm sunamadı.

Alderon Games, bu sorunlarla başa çıkmak için tüm sunucularındaki CPU’ları AMD işlemcilerle değiştirdiklerini belirtti. AMD işlemcilerle yapılan testlerde, çökme sorunlarının 100 kat daha az yaşandığı gözlemlendi. Bu da Intel için oldukça ciddi bir durum.

Kişisel Yorumum​


Bu sorunun asıl yaşanma sebebi kişisel görüşüm olarak AMD tarafı ile güç yarışında geri kalmak istemeyen Intel, işlemcilerin gücünü kapasitesinin üstünde yükseltti ve bu yüzden de işlemciler bu aşırı yüke dayanamayarak kalıcı hasarlar meydana getiriyor. Laptoplardaki sorunu Intel tarafının reddetmesinin sebebi ise tamamen iş ortaklarını korumak. Eğer laptop işlemcilerinde sorun olduğunu kabul ederse birçok laptop üreticisi bu ürünleri garanti kapsamında tamir etmek zorunda kalacak. Bu da Intel için büyük bir prestij ve maddi kayıp demek oluyor.

Okumaya devam et...
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri