HTML bir yazılım dili midir ? | Toplama Pc Forum

HTML bir yazılım dili midir ?

rumy.sr

Başlangıç
Katılım
27 Mar 2024
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
HTML , internet üzerinde bulunan içerikleri düzenlerken yapılandırmamızı sağlayan bir işaretleme dili olarak bilinmektedir. Açılımı olan Hypertext Markup Language(Köprü Metni İşaretleme Dili) başlığı dil hakkında fikir sahibi olmak isteyen potansiyel kullanıcılarına yardımcı olabilir. HTML için metin dosyası oluştururken bu dosyayı web tarayıcılarının okuma ve yorumlayabilme seçeneklerine imkan sağladığını bilmekteyiz. Bu metin dosyalarının içeriği oldukça geniştir. Metinler, görseller, bağlantı linkleri, video ve tablo gibi çok fazla unsur bulunur. Dil içinde bulunan etiket ifadeleri bu içeriklerin metin, paragraf ya da liste gibi seçenekler ile web sayfasını ziyaret eden kişilerin önüne nizami şekilde çıkmasını sağlar.

Genel olarak bir yazılım dili ise bilgisayar ile programcı arasında iletişim görevi gören köprü olarak nitelendirilebilir. Bilgisayar programlarını oluşturmak, düzenlemek ve işler hale getirmek için gerekli olan yazılım dilini belirler ve kullanırız. Bir yazılım dilinin temel yapı taşları sayılan döngüler, koşullu ifadeler, fonksiyonlar vb. ifade ve kod dizinlerini içerisinde barındırır. Alanlar farklılaştıkça sözdizimi (syntax) ve semantiği (meaning) değişim göstererek o dile özgüleşir. Bu şekilde dilin nasıl kullanılacağını ve ne tür işlevleri gerçekleştirebileceğini belirler.

HTML ve herhangi bir yazılım dili için yapılabilecek temel açıklamalar bu şekildedir. HTML neden yazılım dili olarak kabul görmez sorusu için cevapları okuduğunuz zaman aklınızda oluşacak fikirlerin daha mantıklı ve sağlam olabilmesine yardımcı olacaklardır.

İlk ve temel farklılık aslında html dili içerisinde saklıdır. HTML bir işaretleme dilidir çünkü algoritma oluşturma, verileri işleme ve karar verme yetisine sahip değildir. Web tarayıcıları için içerik ve medya öğelerini işaretli etiketler aracılığı ile yapılandırmaya ve düzenlemeye yarar. Yazılım dilleri için ise algoritma olmadan verileri işleme almak ve karar vermek oldukça güçtür. Algoritma yazılımın temeli sayılmak için oldukça fazla gerekçeye sahiptir. Oluşturulan algoritma doğrultusunda kodlar eklenerek verileri işleme alabilir ve istenen sonuçlar için çalışmaya başlanabilir. Aradaki bariz farklılık sebebiyle ilk reddini html burada yemiştir.

2. Olarak html içinde programlama yapıları bulunmamaktadır. Yukarıda yazılım dilleri için gerekli olan döngü, fonksiyon ve koşullu ifadeler html için lazım olmayan şeylerdir. Standart olarak belirlenmiş işaretçiler içinde bu öğeler bulunmaz. İkinci olarak bu eksiklikler bir diğer red sebebini oluşturmaktadır.

Son olarak html web site ve içerikleri statik olarak oluşturmaya yarar. Sayfayı dinamik hale getirmek için farklı yazılım dillerinden yardım alınır. JavaScript ile farklı diller eklenerek sağlanabilen HTML'in bir diğer eksikliğidir. Son reddini yiyen HTML yazılım dilleri arasında barınamaz ve sadece işaretleme dili olarak kalır.




(Dipnot: Yazılım Dünyasının ilk kuralı yazılıma HTML ile başladığını dile getirmemektir. Çünkü yazılımın piri olmuş kişiler aslında yazılıma başlamamışsın diyerek sizi üzebilirler. Yukarıdaki farklılıklar size neden böyle dediklerini anlamanızda yardımcı olacaktır. Ama yazılım dünyasına adım attığınız için size şimdiden başarılar diliyorum. En kısa sürede yeni yazılım piri siz olacaksınız. Kolay gelsin.)
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri