Kara Gül Nedir? Kara Gül Hakkında Bilinmeyenler | Toplama Pc Forum

Kara Gül Nedir? Kara Gül Hakkında Bilinmeyenler

Veronica

Başlangıç
Katılım
6 Haz 2024
Mesajlar
5
Tepkime puanı
2
Güllerin birçok rengi vardır. En çok açan gül rengi ise; sevginin rengi olan kırmızıdır. Güllerin beyazı, kırmızısı, pembesi, mavisi ve daha niceleri vardır ve bir de Kara Gül..
Bitki sözlüklerinde rengi siyah olan çiçekler genellikle karamsar duyguları temsil eder; ancak karagül anlamı ile diğer bitkilerden bu konuda ayrılır.
Karasevda, tutkulu aşkı simgeleyen bir gül olarak tanıtılır. Ancak, gerçek hayatta kara renkli gül türleri mevcuttur ve bazen bu isimle anılan çeşitler bulunabilir.
Gül nasıl olurda simsiyah renge sahip olabiliyor diyebilirsiniz bu konuya açıklık getirelim.

Kara gül dünya üzerinde sadece Şanlıurfa Halfeti ilçesinde yetişen bir gül çeşididir. Bu gül çeşidinin iklim sayesinde yetiştiği söylenir ama farklı bir hikayesi vardır.
Bir zamanlar birbirini seven iki genç ailelerinin evlenmelerine karşı gelmesinden dolayı kaçmaya karar verirler, kaçmaya çalıştıkları gün ailelerine yakalanan gençler ayrı kalmaktansa birlikte Fırat nehrine atlayarak yaşamlarına son verirler. İşte o gün bu gündür Halfeti ilçesinde güller siyah açmaktadır.

Dünyada sadece Halfeti'de yetişen Karagüller başka yere ekildiğinde aynı renkte açmıyor.
İşte bu sebeptendir ki siyah; matemin, hüznün ve karamsarlığın rengidir. Eğer biri size karagül vermişse o bu anlama geliyor; “Sen benim hayatımsın, bu hayat seninle var. Senin varlığın bana hayat veriyor, eğer hayatımdan çıkarsan ölürüm” Halfeti’nin Kara Gül’ü de bu cümleyle özdeşleşmiştir hatta bu hikaye üzerine türkü de yazılmıştır adı 'Fırat Ağıtıdır'.

Türkünün sözlerinde geçen 'Yârimi götürdü anam kanlı zalimdir' derken Fırat nehrine atlayan kıza atıfta bulunulur. 'Daha gün görmemiş taze gelindir' cümlesi de aynı şekilde hiçbir gün yaşayamadan hayatlarının son bulmasını ifade eder.

Bu nedenle Karagülün özelliğinden kaynaklı dünyaca ünlü parfüm markalarını peşinden koşturan bu muhteşem çiçeğin dondurması ve kolonyası, Şanlıurfa'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir.
Karagüller.jpg
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri