Kripto Paralar ve Bitcoin | Toplama Pc Forum

Kripto Paralar ve Bitcoin

meryemsinem

Başlangıç
Katılım
25 May 2024
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Bölüm1
Kitap yazarları, halkın düşüncelerini de önemseyerek kripto paralar hakkında birçok konuya hatta merak edilen birçok yere değinmiştir.
Son zamanlarda ağızlardan düşmeyen “ Nedir bu Bitcoin?” diyerek başlamak istiyorum söze. Bitcoin bir dijital para birimidir ,2008 yılında Satoshi tarafından oluşturulmuştur(Satoshi:Bir kişi, grup hatta bazı komplo teorilerine göre FBI ‘ın organize ettiği çalışma grubunun takma adıdır.) Bitcoin oluşturulduğunda ortaya getirilen ilk itirazlar takip edilememesi ve yeraltı ekonomisinde kullanılması olmuştur. Fakat Bitcoin işlemlerinin kaydedildiği Blokzincir’e bakılırsa geçmişte yapılan tüm işlemlerin kaydedildiği görülür.
Bitcoin işlemleri anonim olduğundan dolayı işlemlerin kim tarafından yapıldığı görülemez bu da devamında kara para aklamasını ve yeraltı ekonomisini doğurur. Fakat bunu engellemenin yolu Bitcoin kullanımını yasaklamak değildir ,Bitcoin ile ödemeleri takip etmek çok kolay hesap sahiplerini bulmak ise zor fakat imkansız değildir.
Bitcoine itiraz edilmesinin en büyük sebebi ise mevcut düzene karşı olmasıdır. Toplumsal refahın artışına ve eşitlenmesine zemin olacak böyle bir uygulamayı yasaklayana kadar buna uyumlu sistemler geliştirmenin daha uygun olacağını ve hükümetlerin yanlış politikalarının kötüleşen ekonominin faturasından Bitcoin vasıtasıyla korunmanın mümkün olacağını düşünülüyor.
Kimisi 2017 yılında gösterdiği 20 kat artış ile büyük ilgi toplayan Bitcoin’i saadet zincirine benzetmenin doğru olmadığını şu şekilde açıklamışlardır:
Saadet zincirini yöneten birisi (birileri) vardır ve üye sayısı arttıkça kendileri pay alırlar zincirin fiyatı çökene kadar sürekli artış gösterir. Ancak Bitcoin in tepesinde birileri yoktur. Bitcoin’i satın alan kişi dilediği zaman satış yaparak fiyat artışlarından olumlu, fiyat düşüşlerinden ise olumsuz etkilenir.

Bitcoin’in içsel değeri; artık devletlerin kendi itibarları için karşılığı olmadan sadece para bastığını ve ekonomik düzende artık içsel değerin sadece fiziksel karşılığı olmadığının bilanço dışı etkenlerin de (marka değeri, tanınırlık,sosyal medyada trend oluşturucu inovatif olmak gibi) önemli rol oynamaktadır.
Bazı açılardan Bitcoin’in paranın yerine geçtiği hatta paradan daha iyi olduğu belirtilmiştir. Bitcoin’in bölünebilir, taşınabilir ve ömürlü olması parayla olan ortak özellikleri olarak görünse de Bitcoin bu özelliklerde paradan çok daha üstün kalmaktadır.
Bitcoin ağında gerçekleşen tüm işlemlerin kaydedildiği Blokzincir dağınık bir defter olarak adlandırılır. Bu defter ,tüm Bitcoin kullanıcıları arasında paylaşılabilen ve merkezi bir otoriteye bağımlı olmayan güvenli ve şeffaf bir şekilde verilerin depolanmasın sağlayan bir sistemdir . Blokzincir aynı zamanda madencilik işlemi ile güvence altına alınır. Madenciler, işlem bloklarını doğrulayarak ve blokları zincire ekleyerek hem yeni Bitcoinler üretirler hem de Blokzinciri güvence altına alırlar.
Blokzincirde meydana gelen yazılım veya protokol değişiklik durumu Çatallanma olarak ifade edilir. Meydana gelen değişiklikler ile güncellenen düğümler, ağdaki diğer düğümler ile uyumlu bir şekilde çalışmaya devam edebiliyorsa buna Çatallanmanın iki alt başlıklarından biri olan “ Yumuşak Çatallanma” denir. Bir diğeri “ Sert Çatallanma”sında ise güncellenen yeni düğümler eski düğümler tarafından kabul edilmeyebilir ve ortaya iki yeni Blokzincir ve kripto para birimi çıkar.
Kripto para birimini biraz açacak olursak “para” ve “jeton” olmak üzere ikiye ayrılır. Para(coin) bağımız Blokzincirlerde işlem gören kripto paradır, Coin(token) ise başka bir blokzincirin üzerinde inşa edilen ve belirli varlıkları temsil eden kripto paralardır. Bitcoin başta olmak üzere Ethereum, Ripple, Litecoin , Cardano ve Bitcoin Cash gibi birçok kripto para vardır her biri farklı alanlarda farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Kripto paralar elektronik cüzdanda saklanır ve güvenliği kriptografik algoritmalar kullanılarak sağlanır, yapılan her bir işlem Blokzincir’de şifrelenmiş bir şekilde kaydedilir ve değiştirilmesi son derece zordur. Kitapta Bitcoin’den sonra en çok bahsedilen kripto para birimi ise Ethereum’dur. Kısaca bahsedecek olursak:
Ethereum akıllı sözleşmelerin geliştirilmesi ve dağıtılması için bir platform sağlar. Ethereum, ayrıca bazı token standartları aracılığı ile kendi tokenlarının oluşturulmasına izin verir. Üstelik kendi kripto para birimi olan Ether üzerinde çalışır, birçok farklı uygulama ve projeye ev sahipliği yapmaktadır.Bahsedilen Ethereum blockchain’in güvenliğini sağlamak ve yeni Ethereum tokenlarını dağıtımını gerçekleştirmek için Ethereum madenciliği vardır. Bu madenciler blok oluşturma ve işlem doğrulama sürecini gerçekleştirerek Ethereum ağını destekler.

Kripto Paraların tarihi başlangıcı olarak “para” ele alınır. Eski dönemlerde insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için takas veya doğrudan değişim yapmışlardır. İlk resmi para birimi olan madeni para bu devirde takas ve doğrudan değişimin yaşattığı zorluklar işe ortaya çıkmıştır. Metallerin taşınmasının zor olduğu durumlarda ise kağıt paralar ortaya çıkmaya başladı. Devletler ve hükümetler kuruldukça insanlık; ekonomiyi yönetme, ekonomik büyümeyi teşvik etme ve fiyat istikrarını sağlamak amaçlı ortaya itibari para birimlerini çıkarmaya başladılar. 1990 yıllarında birinci internet devrimi ile inernetin, ticari ve halka açık hale gelmesi ile bahsedilen geleneksel ve fiziksel para birimlerine alternatif olarak kullanılmaya başlanan dijital formdaki para birimleri “Dijital Para” ve şimdilerde olan
“Kripto Para”ya kadar uzandı. İnternetin yaygınlaşması geleneksel iş modelleri dışında yeni teknolojik çözümler ve hizmetlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur bu durum izinsiz inovasyon olarak adlandırılmaktadır. İzinsiz inovasyon ile çok az sayıda insanın yasa dışı faaliyetlerini gerçekleştirmek için kullandıkları o teknoloji çoğu insanın aklına “Kara para kripto para ile mi aklanmaktadır?”sorusunu getirir fakat her yıl aklanan kara para miktarı kripto paraların piyasa değerinin neredeyse 7 katı büyüklüğündedir .
İnternet sadece bunlarla sınırlı kalmayıp aynı zamanda akıllı ev teknolojileri ve otomobiller gibi farklı nesneleri de kapsamaktadır bu durum ise nesnelerin intereti olarak adlandırılan ikinci internet devriminin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Kripto para birimleri birçok ülkede mevzuat ve regülasyonlarla ilgili düzenlemelere tabidir. Ülkeden ülkeye göre değişiklik gösteren bu durumda ; bazı ülkeler, kripto para birimlerini ayrıntılı bir şekilde yer vererek yasal bir varlık olarak ele alır ve düzenlerken bazı ülkeler ise kripto parayı yasaklamış veya sınırlandırmıştır.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri