Kripto Paralar ve Bitcoin | Toplama Pc Forum

Kripto Paralar ve Bitcoin

meryemsinem

Başlangıç
Katılım
25 May 2024
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Bu konu hakkında ilk araştırmalarımı1. Bölümde belirtmiştim. Bu bölümde biraz daha yorum ve düşüncelerim ağırlıkta olacaktır...

Bölüm 2
Blokzincir teknolojisi üzerine inşa edilen kripto paraların günümüzde birçok kolaylığı ve avantajı beraberinde getirdiğini düşünüyorum düşük maliyetli ve hızlı ödemelerin yapılmasına olanak tanımıştır, geleneksel ve finansal hizmetlerin daha güvenli ve verimli sunulmasını sağlar. Kripto para birimleri , kullanıcılar kimliklerini doğruladıktan sonra tüm verileri Blokzincir üzerinde kaydeder. Blokzincirde verilere ulaşmak ve bunları değiştirmek oldukça zordur çünkü her blok bir öncek bloğun imzasını içerir ve bu imza zincir boyunca devam eder bu özellik verilerin güvenliğini sağlar, kimlik hırsızlığı ve kimlikte sahteliği enegeller.
Kâr amaçlı düşünüldüğünde Bitcoin’i sonradan öğrenen birçok insanın aklında bir keşke vardır. İlk çıktığı zamanlarda insanların güvenini sağlayamadığından dolayı ve birçok soru işareti bıraktığından dolayı tercih edilmemiştir bunun en büyük sebebinin ise Bitcoin’de yaşanan büyük dalgalanmalar olduğunu düşünüyorum. Blokzincir alanında ülkemizde faaliyet gösteren pek fazla yapı veya kuruluş bulunmamaktadır. Bu da sistemin tanınmamasına sebep olmaktadır. Sistemin yapısı ve işleyişi yeterli derecede bilinmediği için sisteme duyulan güvenin de düşük olduğu gözlemlenmektedir. Ancak sistem üzerinde yapılacak olan ufak bir inceleme ile Blokzincir hata oranının ne kadar aza indirgenebileceği anlaşılacaktır. Böylelikle kullanıcının sisteme karşı güveninin oluşması sağlanır.
Sadece bireysel olarak değil aynı zamanda şirketlerde hatta devlet sektörlerinde bile kullanılmaktadır. Tabi bu durum ülkeden ülkeye farklılık gösterilebilir bazı ülkelerde kripto paralar avantaj olarak kullanılmaktadır, bazı ülkelerde ise yasaklanmaktadır . Aslında bu duruma yol açan sebebin başlarda da bahsettiğim gibi kötü niyetli insanların kendi çıkarları için kripto parayı yasa dışı işlerde kullanmasıdır.
İnsanların çoğu veri bilgilerinin bulunduğu Blokzincir teknolojisinin güvenilirliğinden bahsetmiştik fakat ağ denetiminin büyük çoğunluğu siber saldırı sonucu kötü niyetli bireylerin eline geçerse işlemlerin sıralamasının değiştirilmesi veya bazı işlemlerin kasıtlı olarak işlem dışı bırakılması sağlanabilir ve kişisel veriler tehlikeye girebilir.
Blokzincir teknolojisi kullanan şirketler veya firmaların yaşayacağı sıkıntılar arasında Blokzincirin merkezi bir yapıya sahip olmaması durumu vardır. Firmaları veya şirketlerin yaşayacağı durum karşısında danışacağı , işlemi geri döndüreceği bir destek ekibi yoktur. Aynı zamanda Blokzincirde hesaplamaları ağ denetimlerinin yapılması oldukça emek, hız ve enerji isteyen bir durumdur. Blokzincir sistemi ve enerji verimliliğinin sağlanması bugün üzerinde çalışılması gereken bir konudur.
Sistemin pratik olması konusunda eşler arası işlemleri doğrulamak ve sonuçlandırmak için aracılara ihtiyaç duyulmaması bizler için çok avantajlıdır. Fakat bu durum birçok banka sistemi için tehlike arz etmektedir çünkü bu sistemler kullanıcılarına üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymadan para alışverişi yapma fırsatı sunmaktadır .
Şunu öğrendim ki Blokzincir teknolojisi bireysel kullanıcılarına dijital üzerinden kontrolün büyük bir bölümünü elinde tutma imkanı sağlamaktadır. İnsanlar tarafından tercih edilmesinin bir nedenini daha söylemek gerekirse; işlem süreçlerinin hızlı maliyetlerin ise banka sistemleri gibi sistemlerden çok daha düşük olması önemli bir etkendir.
Çok üstünde durulan ve bizlerin de oldukça önemsediği gerçek dünyadaki verilerimiz sanal dünyada dijital ikizlerini oluşturmaktadır. Blokzincir teknoloji dijital ikizler üzerinde bugüne kadar büyük bir kontrol sağlamaktadır. Aynı zamanda markaların en büyük tehditlerinden birini olan ürünlerin sahtesinin üretilmesinin önüne bu teknolojisi sayesinde geçilecektir.
Blok zincirlerinin gelecekte, teknolojinin sunduğu imkanlar dahilinde, yeni projelere büyük kaynak oluşturacağı aşikardır. Bugün, Blokzincir teknolojisi içinde iş süreçlerinin nasıl kurulacağı, ilgili amaçlara bağlı blok zincirlerinin nasıl yönlendirileceği, 4. Endüstri devrimi çağında zincirler sisteminin nasıl çalışacağı gibi soruların yanıtları firmalar tarafından aranmaya başlamış, sisteme bir an önce entegre olabilmek için çalışmalar hızlandırılmıştır. Ek olarak Blokzincirin büyük bir dijital devrim dalgasının önemli bir parçası olacağını ve dijital okuryazarlık düzeyi yüksek olan bireylerin sayısı arttıkça bu bireyler dünya ekonomisinde söz sahibi olmaya başladıkça kripto paralar geleceğin en büyük finans seçenekleri arasında yer alacağını düşünüyorum.
Peki “Bitcoin sıfır dolara düşerse ne olur?”. Biraz araştırdım ve bu ihtimalin oldukça düşük olduğunu gördüm. Bitcoinin sıfıra düşmesi için tüm yatırımcıların bir anda Bitcoin ekosistemini terk etmeleri gerekir, tüm madencilerin sistemlerini kapatmaları gerekir ki bu imkansıza yakın bir ihtimaldir. Eğer bu durumu kökten kesmek isterseniz, internetin fişini çekmelisiniz. Bu acımasızlığın bedelini sadece Bitcoin değil; günümüzde tüm dünya, belki de tüm insanlık öder. Kısaca, en acımasız ihtimalde bile Bitcoinin sıfır dolara düşmesi imkansıza yakındır.

Eğer olur da Bitcoin yatırımcıları sistemden çıkarlarsa, etkileri kripto para piyasalarının ötesine geçer. Şu sıralarda evinizi bile Bitcoin ile satın almak mümkün. Bir anda Türk lirasının tedavülden kalkması durumunda neler yaşardık bir düşünün... Bitcoin bir anda sıfırlanırsa, aklınıza gelenlerin küresel çapta gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Böyle bir ortamda yatırımcıların yeni hedefi; alternatif olarak görülen, toplam piyasa hacimleri Bitcoin’e yakın olan kripto paralar olacaktır.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri