Rehber MX4 vs Carbonaut – Termal Macun mu, Termal Pad mi?

sanjaytr_

Admin
Uzun süredir kullandığım laptopun termal macununu değiştirmem gerekti.
Karar aşamasında herkesin yaşadığı o klasik ikilemle karşılaştım:
Klasik termal macun mu kullanmalı, yoksa yeni nesil termal pad mi denemeli?
Hem kendimin hem de sizin merakınızı gidermek istedim. Bu yüzden elimde zaten bulunan Arctic MX4 ile, son dönemde çok övülen Thermal Grizzly Carbonaut’u birebir aynı koşullarda test ettim.
Ortaya çıkan sonuçlar beklentilerimin biraz altında ama öğretici oldu.

Testin Amacı ve Yöntemi​

Amacım “laboratuvar koşullarında derece hesabı yapmak” değil, gerçek kullanımda iki malzemenin ısı farkını, davranışını ve kullanım kolaylığını görmekti.

Testleri hem işlemci hem ekran kartı üzerinde yaptım. Sistemi boşta, yük altında ve yükten hemen sonra izledim. Oda sıcaklığı sabit 24°C civarındaydı. Yani günlük kullanımda görebileceğiniz, abartısız gerçek değerlerden bahsediyorum.

Ekran Kartı Sonuçları​

2.png
İlk izlenimim şu oldu:
Ekran kartında Carbonaut çok az daha serin çalışıyor. Yük altında 1-2 derece civarı fark gördüm, o kadar. Boşta ve yük sonrası değerler neredeyse aynıydı. Yani “Carbonaut takınca ısınma sorunu bitti” gibi bir durum yok.

Ama ilginç olan şu:
Carbonaut’un ısınma eğrisi daha stabil. Ani sıcaklık sıçramaları yerine, daha yavaş bir artış gözlemledim. Uzun süreli yükte bu denge hissediliyor. Buna rağmen fark “ölçülebilir” ama “hissedilir” değil.

İşlemci Sonuçları​

1.png
İşlemci tarafında da tablo benzerdi.
MX4 ile 95°C civarında gördüğüm sıcaklıklar, Carbonaut’ta 93°C civarına indi.
Bu 2 derecelik fark kağıt üzerinde önemsiz gibi görünse de, yük altında uzun süre çalışan bir işlemci için küçük de olsa bir avantaj. Ancak genel olarak iki ürün arasında mucizevi bir fark beklememek gerekiyor.
İkisi de işini yapıyor, sadece biri biraz daha uzun vadeli ve pratik.

Kullanım Deneyimi​

Uygulama kısmında Carbonaut açık ara daha rahat. Macun gibi bulaşmıyor, temizlemeye gerek yok. Kare şeklinde kesilmiş pad’i yerine koyup soğutucuyu kapatmanız yeterli. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var.
Carbonaut her yüzeye aynı şekilde oturmuyor. Eğer yüzey tam düz değilse ya da vidalar eşit baskı yapmıyorsa, pad tam temas kuramadığı için performans düşebiliyor. Macun bu konuda daha esnek; pürüzleri dolduruyor ve yüzeye tamamen oturuyor.

Elektrik İletkenliği Konusu​

Carbonaut’un önemli bir farkı şu: elektrik iletkenliği var. Bu yüzden montaj sırasında çok dikkat etmek gerekiyor. Eğer pad taşar ve çevredeki metal parçalara temas ederse, kısa devre riski doğabilir. Macunlarda böyle bir tehlike yok, MX4 tamamen iletken olmayan bir malzeme.
Bu yüzden Carbonaut kullanacaksanız pad’in boyutunu tam oturtun, ve metal bileşenlere değmediğinden emin olun. Ben bunu Kapton bant ile çevresindeki bileşenlerin üstünü kapatarak engelledim.

Bu, özellikle laptoplar gibi sıkışık sistemlerde göz ardı edilmemesi gereken bir detay.

Açık konuşmak gerekirse, Carbonaut’tan daha dramatik bir fark bekliyordum.
Kağıt üzerinde 62.5 W/mK gibi uçuk bir ısıl iletkenlik değeri var ama gerçek hayatta MX4’ten sadece 1-2 derece daha serin sonuç alabildim.
Buna karşılık montaj kolaylığı, temizliği ve tekrar kullanılabilir olması ciddi avantaj.
Eğer sistemini sık sık açıp kapatan, temizlik yapan veya testlerle uğraşan biriysen Carbonaut seni uğraştırmaz ve uzun vadede rahat ettirir.

Ama bütçe tarafına gelirsek… MX4 çok daha uyguna alınabiliyor. Performans olarak da çok yakın. Bu yüzden “fiyat/performans” gözüyle bakıldığında MX4 hâlâ daha mantıklı bir tercih olmaya devam. ediyor.

Özetle:
  • Carbonaut pratik, dayanıklı ve modern ama pahalı.
  • MX4 klasik, güvenilir ve ekonomik.
  • Performans farkı minimal, tercih tamamen kullanım tarzına bağlı.

Ben kendi adıma şöyle söylüyorum:
Carbonaut teknolojik olarak etkileyici ama MX4’ün dengesi hâlâ zor geçiliyor.

Şu anda birçok kişinin dilinden eksik olmayan MX6 ile karşılaştırıldığında acaba nasıl sonuç verir çok merak ediyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son mesajlar

Yeni Konular

Kurallar Yardım Kullanıcılar
Sohbet Özelliği sadece üyelerin sohbet etmesi için oluşturulmuştur. Geri kalan tüm yardımlaşmalar forum kısmından devam edecektir.

Şu konuya bakabilir misiniz tarzı sohbet dışı yazılar da yasaktır.

Hiçbir odaya katılmadınız.

Hiçbir odaya katılmadınız.
    Geri
    Üst Alt