Selam hocalar,
Bu rehberde özellikle AMD ekran kartı kullanan sistemlerde sıkça görülen SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED (atikmpag.sys) hatasının nedenlerini ve kesin çözüm yollarını anlatacağım. Birebir kendi sistemimde de başıma geldi, çözene kadar ekran kartından soğudum. Buyrun adım adım.
Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, sistemde derin çakışmalar olabilir. Temiz Windows kurulumu yapmadan önce:
Geçmiş olsun hoca, aynı hatayı alan başka varsa yazsın, beraber inceleriz.
Umarım bu rehber birine derman olur.
Bu rehberde özellikle AMD ekran kartı kullanan sistemlerde sıkça görülen SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED (atikmpag.sys) hatasının nedenlerini ve kesin çözüm yollarını anlatacağım. Birebir kendi sistemimde de başıma geldi, çözene kadar ekran kartından soğudum. Buyrun adım adım.
Neden Olur?
- AMD ekran kartı sürücüsünün çakışması veya bozulması
- Eski veya uyumsuz sürücüler
- Hatalı güncelleme sonrası sistem kararsızlığı
- Bazı durumlarda Windows ile gelen varsayılan sürücünün çatışması
Kesin Çözüm 1: Eski Sürücüyü Tamamen Temizleyip Yeniden Kurmak
- DDU (Display Driver Uninstaller) indir:
Display Driver Uninstaller (DDU) download version 18.1.1.0
Download Display Driver Uninstaller (DDU) Official - Remove AMD/NVIDIA/INTEL Graphics Drivers Cleanly - DDU is a driver removal utility that helps you completely uninstall AMD/NVIDIA graphics card drivers and packages from your system, leaving no leftovers behind, including registry keys...www.guru3d.com
- Güvenli Mod’a gir. (Shift + Yeniden Başlat → Sorun Gider → Gelişmiş → Başlangıç Ayarları)
- DDU ile AMD sürücülerini tamamen temizle.
- Sistem açılınca resmi AMD sitesinden en son WHQL (kararlı) sürücüyü indir:
- Temiz kurulum yap. "Factory Reset" seçeneğini işaretle.
Alternatif Çözüm 2: atikmpag.sys Dosyasını Elle Değiştirme (Geçici Çözüm)
- C:\Windows\System32\drivers içinden atikmpag.sys dosyasını yeniden adlandır (örneğin atikmpag.old).
- C:\ATI veya C:\AMD içindeki kurulum dosyalarından yeni atikmpag.sy_ dosyasını bul.
- Komut İstemi'ni yönetici olarak aç:
KopyalaDüzenle
expand.exe atikmpag.sy_ atikmpag.sys - Oluşan dosyayı System32\drivers içine yapıştır.
Bu yöntem kısa vadeli çözümdür, tam temiz kurulum sonrası yapılması önerilir.
Alternatif Çözüm 3: Temiz Windows Kurulumu (Son Çare)
Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, sistemde derin çakışmalar olabilir. Temiz Windows kurulumu yapmadan önce:
- BIOS güncellemesini kontrol et
- RAM testi yap (Memtest86 önerilir)
- SSD sağlığını kontrol et (CrystalDiskInfo ile)
Ekstra İpuçları
- Windows’un hızlı başlatmasını kapat. (Denetim Masası → Güç Seçenekleri)
- BIOS’ta PCIe ayarlarını “Auto” veya “Gen3” yapmayı dene.
- Ekran kartını farklı slotta deneyerek fiziksel sorunları ele.
Geçmiş olsun hoca, aynı hatayı alan başka varsa yazsın, beraber inceleriz.
Umarım bu rehber birine derman olur.