Temel Bilgisayar 101: RAM Tanıtımı | Toplama Pc Forum

Temel Bilgisayar 101: RAM Tanıtımı

Bilgisayarda performansa etki eden 3 ana donanım parçası vardır ve sanılanın aksine bu parçalardan RAM parçasının boyutunun performansa bir etkisi yok, RAM'in okuma/yazma hızının performansa etkisi vardır ki birçok insanın da bu konuda bir donanım kıtlığı sıkıntısı yoktur.

Burada RAM ve CPU'yu açacağım, ekran kartı ile bir bilgi bulunmayacak.

Öncelikle RAM'deki byte'ın tam olarak neyin temsil ettiğine bakalım;
Byte demek bilgisayarda temsil edilen 0/255 veya -128/127 arasında bir sayıdır. RAM'de bitlerle yani ikilik sayı sistemi dediğimiz binary ile depolanır. Bir bayt 8 bittir, bit ise 0 veya 1'dir.

Ek olarak her karakter sayılarla temsil edilir ve her karakterin kendine has kodu vardır. Buna ASCII kodları denir. Örneğin 'a' karakterinin ASCII kodu 97'dir ve her 'a' karakterinde bilgisayar RAM'de 97'yi saklar.

Bu özünde şu demek; eğer yazdığınız bir proje 1 MB ram kullanıyorsa RAM'inizde yaklaşık 0-255 arasında 1.05 milyon sayı/karakter saklanıyor. Projeniz için ne kadar "küçük bir bedel" değil mi?

RAM'inizin performans için okuma/yazma hızı önemlidir dedim peki ama neden? Sadece amacı sonradan kullanmak için depolamaksa neden bu hızlar bu kadar önemli?

Çünkü RAM sanılanın aksine sadece sonradan kullanmak için geçici veri depolama yapmaz, aynı zamanda anlık işlem de yapar. Gözle görülemeyecek bir sürede, siz buna 10ms diyin ben 10 mikrosaniye diyeyim, anlık olarak RAM'e veri girer ve veri çıkarır ki programınız düzgün çalışsın. Bu iki hız bu yüzden önemlidir. RAM'e veri girişine allocation, veri çıkışına de-allocation denir.

Normal bir programda RAM'in bir veri ile işi bittiğinde bunu de-allocate edilmesi gerekir, de-allocate edilmeyen -programın sonradan kullanmak için sakladığı- verilerin bütünü bizim RAM kullanımı dediğimiz şeyi oluşturur. Program kapanırken de RAM'deki programa ait her verinin de-allocate edilmesi gerekir, eğer edilmezse memory leak oluşur. Kullanılan modern programlama dilleri bu işi otomatik yapmakla yükümlüdür (ne kadar beceriyorsa).
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri