Torrent Nedir? | Toplama Pc Forum

Torrent Nedir?

İnternet kullanılırken en kafa karıştırıcı konulardan biri torrent olsa gerek, genellikle korsancılıkla ilişkilendirilen ancak aslında korsancılık amaçlı olmayan ve hayatınızı kolaylaştıracak bir işlemdir. Bu dosya aktarım şeklini öğrenmenizle interneti daha etkin kullanmaya başlayacaksınız anca zaten biliyorsanız bu makale bir bilgi tazeleme amaçlı olsun diyebiliriz. Makalede bir tanım kuracağız sonra bu tanım üzerinden BitTorrent sağlayıcısı ndir bunu açıklayacağız sonra dosya paylaşma ile ilgili konuştuktan sonra bitireceğiz.
BitTorrent_network.svg.png
Görsel: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported - BitTorrent network - Scott Martin Wikimedia.org

Dosya Paylaşmak İstediğinizi Hayal Edin
Elinizde bir gigabyte boyutunda bir dosya var ve bir başka bilgisayara internet aracılığıyla göndermek istiyorsunuz, ne yapardınız? Muhtemelen aklınıza Google Drive hesabınıza yüklemek ve oradan da aktarmak geldi ancak bu her zaman doğru işlem olmayabilir çünkü tek bir indirme için bir uzak bulut bilgisayarına veri gönderip sonra da o bulut bilgisayarından indirmek bir zaman kaybına yol açacaktır, bunun yerine bir bilgisayar diğer bilgisayara bir kanal üzerinden gönderse diğer bilgisayar da aynı kanal üzerinden indirse daha hızlı ve daha az uğraş gerektiren işlem olmaz mıydı?
controls_avi.gif
Torrent, veya torrenting, de işte böyle bir işlemin ismidir. Bir bilgisayar, seeder, yollarken diğer bilgisayar bu yollanan dosyayı belirlenmiş bir link üzerinden indirir ve bu da bir BitTorrent sağlayıcısı üzerinden hallolur ancak önemli nokta BitTorrent sağlayıcısı seçmektir, BitTorrent programının kendisi her ne kadar asıl program olsa da en iyi işlem yapılabilecek program değildir.

BitTorrent Sağlayıcısı
Bir BitTorrent sağlayıcısı BitTorrent işlemini yapan ve bu işlemi kendi protokolünden geçirip internette yapılabilmesini sağlayan programdır, aslında BitTorrent isimli kendi programına sahip olsa da kendi işlemi açık kaynaklı yazılımdır ancak programın kendisi kapalı kaynak bir yazılımdır ve bu yüzden programın kendisi güvenilmezdir ve genellikle önerilmez. Bunun yerine açık kaynak kodlu ve ücretsiz olan iki yazılımı önerebilirim birincisinin ismi qBittorrent ikincisinin ismi de Transmission'dır, ikisi de aynı derecede güvenilirdir ancak qBittorrent gerçekten daha kolay kullanışlıdır özellikle de Windows işletim sistemi kullanıyorsanız.
1717091448986.png1717091487663.png
qBittorrent'in aşamaları resmi websitesine gidip bilgisayarınıza uygun bir versiyonu

Torrent Oluşturma ve Paylaşma
Bilgisayarımda çok önemli bir dosya var diyelim,
1717091740759.png
bu dosyayı karşı tarafa aktarmam gerekiyor ve bunun için elimde bir USB bellek yok ancak karşı tarafla bir internet bağlantısı paylaşıyoruz ve karşı taraf torrent kullanmayı biliyor o halde torrent oluşturabiliriz. İki tür torrent linki vardır biri .torrent dosyasıdır diğeri de magnet linkidir. Önce bir .torrent dosyası oluşturmayı qBittorrent üzerinden gösterelim. qBittorrent'i yüklediniz ve çalışıyor, üstteki bölümde Tools/Araçlar diye bir sekme var oraya tıklayın ve Torrent Creator olan ctrl+N olan düğmeye tıklayın
1717091912066.png1717091945799.png
Ardından "select file" diye bende gözüken bir düğme bulunan bir pencere çıkacak oradan dosyanızı seçin alttan "Create Torrent" düğmesine tıkladığınızda .torrent dosyası yaratılacak ve bu dosya çok küçük bir dosya olduğundan WhatsApp gibi bir yerden bile göderebilirsiniz ve 1 terrabyte olsa dahi dosya ne kadar büyük olursa olsun sadece kendi internetiniz ile yükleme işlemi başlatarak karşı tarafın bu dosyayı açmasıyla yollayacaksınız, bilgisayarınızın bu işlemdeki rolüne seeder denir karşı bilgisayarın rolü ise leecher olur her ikisi de peer olarak iletişim kurar.

Hatta bir üçüncü bilgisayara göndermek isterseniz bu sefer iki bilgisayar da yollayacak ve dosya çok daha hızlı bir şekilde aktarılacak.

Ama yok sadece link yollayabiliyorum diyorsanız magnet link yaratma için şöyle bir website var, buraya .torrent dosyanızı yüklüyorsunuz ve bu dosya magnet'a çevriliyor, magnet ise sadece bir linkin ismidir ve karşıdaki kişi buna tıklayarak bir indirme işlemi başlatabiliyor, torrent dosyası yollanmadan dosya gönderme işlemi böylelikle sadece tek bir linke tıklanmasıyla başlatılabiliyor.

Sonuç
İngilizce'de "akış" anlamına gelen torrent kelimesinin aslında korsancılıkla alakası olmadığını söyledik be böylelikle biz torrentin aslında ne işe yaradığını anladık ve bu dosya aktarım şekli sayesinde interneti daha etkin kullanabiliyoruz, bunun için bir BitTorrent sağlayıcısına ihtiyacımız var ve bir .torrent dosyası oluşturarak yükleme işlemi ile hedef bilgisayara internet aracılığıyla istediğimiz dosyayı gönderebiliriz.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri