Haber - Türkiye’nin Denizcilikteki Gücü: Malezya’ya Üç Korvet İhraç Edilecek | Toplama Pc Forum

Haber Türkiye’nin Denizcilikteki Gücü: Malezya’ya Üç Korvet İhraç Edilecek

Eda Akkas

Başlangıç
Katılım
30 Nis 2024
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Türkiye, Malezya Kraliyet Donanması’na üç korvet inşa etmek için resmi imzaları attı. Uzmanlar, bu gelişmenin Türkiye’nin askeri gemi inşa konusundaki esnekliğini ve yetkinliğini ortaya koyduğunu belirtiyor. Türkiye, farklı sistemlere sahip gemi üretebilen tek ülke konumuna yükselmiş durumda. Cumhuriyet tarihinin en büyük askeri gemi ihracatlarından biri olan bu anlaşma ile Türkiye, Malezya Kraliyet Donanması’na Ada Sınıfını temel alan üç gemi inşa edecek. İnşa süreci bu yıl başlayacak ve gemiler 3,5 yıl içinde teslim edilecek.
Bu anlaşma, ana yüklenici STM başta olmak üzere Türk Savunma Sanayii firmalarının kabiliyetlerini gözler önüne seriyor. Türkiye, gemiyi inşa etmekle kalmayıp, Cenk-S radarından Atmaca füzelerine, stabilize toptan geminin savaş yönetim sistemine kadar birçok farklı sistem ve sensörü de Türk firmaları üretecek.

"Gemilerin Sistemlerinde de 'Made in Türkiye' İmzası Olacak"​

Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, bu anlaşmanın sadece yeni bir gemi inşası olarak düşünülmemesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye, gemiyi inşa edip kenara çekilmeyecek. Erkan, STM’nin bu ihalede dünyanın en iyileriyle yarıştığını ve “En büyük üç gemi ihracatçısından birini geride bırakıp ihaleyi kazandılar” diyor. Bu ihale, Malezya’nın deniz programının ikinci fazı için açılmıştı. İlk fazı yapan firma STM kadar esnek ve çözüm odaklı olmadığı için ikinci fazı kazanamadı. Normalde ilk fazı kazanmak, ikinci faz için büyük bir avantajdır ancak STM’nin vizyonu, rakiplerine şans tanımadı.

Dünyanın En Esnek Ülkesi Türkiye​

Son yıllarda yabancı ülkeler, askeri gemiler için Türkiye’nin kapısını çalıyor. Bu durumun en önemli nedeni, Türkiye’nin esnekliği. Erkan, “Bir ülke kendi gemisinde hangi ülkenin ne marka silah sistemini istiyorsa biz buna hemen uyum sağlayıp o talebi gerçekleştirebiliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, ihraç gemi inşa projelerinde bu denli çeşitlilik sağlayabilen dünyada tek ülke biziz” diyor.
Türkiye, Pakistan, Ukrayna ve Malezya için farklı hava savunma sistemlerini aynı gemiye uyarlayabiliyor. Hatta kendi gemilerinde de farklı sistemler kullanıyor. Erkan, “Dünyada bir gemi sınıfı üzerinde bu kadar çok farklı hava savunma sistemini tek bir gemiye uyarlayabilmiş başka ülke yok” diyor. Bu çeşitlilik, gemisavar füzeler ve elektronik sensörler için de geçerli.

Türkiye’nin Askeri Gemi Üretiminde Geleceği​

Erkan’ın belirttiği çeşitlilik, müşteriler için kritik bir avantaj sağlıyor. Her ülke, daha özgür bir çalışma ortamı ve kendi sistemlerini entegre edebilecekleri bir savaş gemisi istiyor. Türkiye, bu ihtiyacı karşılayarak askeri gemi üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduğunu kanıtlıyor.


Screen Shot 2024-06-25 at 6.12.43 PM.png
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri