BLOG - Windowsun son güncellemesi ile oluşan Dual Boot Hatası çözümü | Toplama Pc Forum

BLOG Windowsun son güncellemesi ile oluşan Dual Boot Hatası çözümü

alptekin

Başlangıç
Katılım
15 Ağu 2024
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
gabriel-heinzer-xbEVM6oJ1Fs-unsplash-1024x768.jpg


Microsoft’un son aylık güvenlik güncellemesi, Dual Boot Windows ve Linux sistemlerinde kaosa neden oluyor. Yazılım devi, birçok Linux cihazı tarafından kullanılan GRUB açık kaynaklı önyükleyiciye iki yıllık bir güvenlik açığını düzeltmek için geçen hafta bir güvenlik yaması yayınladı. Microsoft’un yamasının çift önyükleme cihazlarına zarar vermemesi gerekiyordu, ancak birçok kişi bunun yapıldığını ve şimdi Linux yüklemelerinin düzgün bir şekilde önyüklendiğini gördü.

Ars Technica, çoklu Linux çift önyükleme kullanıcısının “güvenlik ilkesi ihlali” mesajları ve “ciddi bir şeyler yanlış gitti” hataları gördüğünü bildirdi.Güncelleme, Secure Boot’u atlatarak kötü amaçlı yazılımların önyükleme sırasında cihazlara yüklenmesini önleyen bir teknoloji olan Secure Boot’u atlatan bir güvenlik açığını düzeltmek için tasarlanmıştı. Microsoft, bu ay “güvenli önyükleme gelişmiş hedefleme (SBAT) güncellemesini, Windows güvenliğini etkileyebilecek savunmasız Linux önyükleyicilerini engellemek için uygulayacağını” ancak güncellemenin Windows ve Linux’ün bulunduğu çift önyükleme sistemlerine uygulanmayacağını ve “bu nedenle bu sistemleri etkilemeyeceğini” söyledi.

Microsoft, güncellemesinin neden olduğu sorunlar hakkında yorum yapmadı, ancak Ubuntu kullanıcıları için bir çözüm var. Bu, BIOS düzeyinde Güvenli Önyükleme’yi devre dışı bırakmayı ve ardından bir Ubuntu kullanıcı hesabına giriş yapıp terminali açarak Microsoft’un SBAT ilkesini silmeyi içeriyor.Ayrıca Grub menüsünü silip tekrar yüklemekte iş yapmakta.

Microsoft, yıllardır Windows’ta Güvenli Önyükleme kullanıyor ve BIOS rootkitlerine karşı korumak için Windows 11’de bu teknolojiyi kullanmayı ana bir gereksinim haline getirdi. Araştırmacılar, Güvenli Önyükleme’de yıllardır birçok güvenlik açığı buldu ve yakın zamanda Güvenli Önyükleme’nin birçok PC’de tamamen bozuk olduğu keşfedildi.

Okumaya devam et...
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri