İnceleme Xiaomi 17 Pro Max (16 GB / 512 GB) Kullanıcı İncelemesi | Gerçek Kullanım Deneyimi, Kamera ve Pil Testi

Yaklaşık bir süredir Xiaomi 17 Pro Max'i günlük telefonum olarak kullanıyorum. Bu süreçte cihazı yalnızca kısa süreli denemelerle değil; sosyal medya, fotoğraf çekimi, oyun, internette gezinme ve günlük işlerimde aktif olarak kullandım.

Bu konu tamamen gerçek kullanıcı deneyimine dayanıyor. İnceleme boyunca kendi çektiğim fotoğrafları da paylaşacağım. Böylece kamera performansını tanıtım görselleri yerine gerçek kullanım senaryoları üzerinden değerlendirebilirsiniz. Merak ettiğiniz farklı testler varsa konu altına yazmanız yeterli, elimden geldiğince deneyip paylaşırım.

Kutu İçeriği​

Telefon kutudan 100W hızlı şarj adaptörüyle çıkıyor. Günümüzde birçok üreticinin adaptörü tamamen kaldırdığı düşünülürse bu oldukça sevindirici.

Kutudan çıkan tek hoşuma gitmeyen detay ise şarj kablosu oldu. Adaptörle birlikte USB Type-A → USB Type-C kablo geliyor. Bu segmentte artık USB Type-C → Type-C kablo görmek isterdim. Özellikle yeni nesil adaptör, bilgisayar veya powerbank kullananlar için Type-C kablo çok daha kullanışlı olurdu.

Tasarım ve Ergonomi​

İlk dikkat çeken nokta telefonun boyutu.

6.9 inç ekran gerçekten etkileyici görünüyor ancak daha küçük telefonlardan geçiş yapanlar ilk günlerde cihazın büyüklüğünü ciddi şekilde hissedebilir.

Tek elle kullanırken telefonu biraz daha yukarıdan kavramak gerekiyor. Bu kullanım şeklinin küçük bir dezavantajı da var. Telefonu yukarıdan tuttuğunuzda parmağınız zaman zaman büyük kamera adasına veya ekranın üst kısmına temas edebiliyor.

219 gram ağırlığı kâğıt üzerinde yüksek görünmesine rağmen kullanım sırasında rahatsız edecek kadar ağır hissettirmiyor. Büyük bataryaya rağmen ağırlık dağılımı başarılı.

Kasa Kalitesi ve Parmak İzi​

Yaz aylarında dikkatimi çeken en büyük eksilerden biri bu oldu.

Eliniz hafif terliyorsa ekran, arka yüzey ve özellikle şeffaf kılıf çok kolay kirleniyor. Parmak izi ve ter lekeleri kısa sürede belirgin hale geliyor. Temiz görüntüyü korumak isteyenlerin gün içerisinde birkaç kez silmesi gerekebilir.

Performans​

Performans tarafında söyleyebileceğim olumsuz bir nokta neredeyse yok.

Merak ettiğim için günlük kullandığım uygulamaların tamamını arka planda açık bıraktım. Instagram, YouTube, tarayıcı, mesajlaşma uygulamaları, oyunlar ve diğer uygulamalar aynı anda açık olmasına rağmen herhangi bir yavaşlama yaşamadım.

16 GB LPDDR5X RAM ile Snapdragon 8 Elite Gen 5 işlemci günlük kullanımda fazlasıyla güçlü hissettiriyor. Uygulamalar arasında geçişler son derece akıcı.

Depolamadan ek RAM kullanma özelliği bulunmasına rağmen bu testi telefonun fabrika ayarlarıyla gerçekleştirdim. Yani sanal RAM özelliğini açmadan kullandım.

Ekran​

Telefonun en güçlü yönlerinden biri hiç şüphesiz ekranı.

6.9 inç LTPO AMOLED panel, 120 Hz yenileme hızı sayesinde son derece akıcı bir kullanım sunuyor. Parlaklık seviyesi güneş altında rahatlıkla yeterli oluyor. Renkler canlı ancak yapay duracak kadar abartılı değil.

Islak parmak algılama özelliği de özellikle yağmurlu havalarda veya nemli ellerle kullanımda gerçekten işe yarıyor.

Telefonun arka tarafındaki ikinci ekran ise farklı bir deneyim sunuyor. Saat, bildirimler ve bazı kamera kullanım senaryolarında kullanışlı olsa da günlük kullanım için vazgeçilmez bir özellik olduğunu söyleyemem.

Arka ekran özelleştirmesi​

Burada dikkatimi çeken küçük bir eksiklik var.

Normal Her Zaman Açık Ekran (Always On Display) bölümünde istediğiniz görseli kolayca seçebiliyorsunuz. Ancak aynı özgürlük arka ekran tarafında sunulmamış.

Arka Ekran Özelleştirme menüsüne girdiğinizde doğrudan galeriden fotoğraf seçme seçeneği bulunmuyor. Bunun yerine önce AI Wallpapers bölümüne girmeniz gerekiyor. Buradan herhangi bir duvar kâğıdını seçtiğinizde ancak o zaman galeriden görsel seçme veya yapay zekâ ile yeni bir görsel oluşturma seçenekleri açılıyor.

İşlev mevcut olsa da menü yapısı ilk kullanımda biraz karmaşık hissettirdi.

Batarya ve Şarj Performansı​

7500 mAh silikon-karbon batarya telefonun en dikkat çekici özelliklerinden biri.

Yoğun kullanımda bile günü rahatlıkla tamamlıyor. Daha normal kullanımda ise iki güne yaklaşmak mümkün.

100W kablolu ve 50W kablosuz şarj desteği sayesinde bu kadar büyük bataryaya rağmen şarj süresi can sıkıcı seviyelere çıkmıyor.

Gerçek kullanım pil testi​

Batarya performansını görmek için telefonu sabah saat 09.00'da %100 şarj ile prizden çıkardım.

Gün boyunca mümkün olduğunca aralıksız aktif kullanmaya çalıştım. Toplamda yaklaşık 12 saatlik kullanım sonunda 8 saat ekran süresine ulaştım ve pil seviyesi hâlâ %33 seviyesindeydi.

Bu süreçte yaklaşık 4,5 saat Instagram kullanımı tek başına %21 pil tüketimine neden oldu.

Merak edilen konulardan biri de arka ekranın pil tüketimiydi. Test boyunca arka ekran sürekli açık olmasına rağmen toplam pil tüketimine etkisi yalnızca %4,74 oldu.

Bu deneyimden sonra internette sıkça dile getirilen "arka ekran çok fazla pil tüketiyor" yorumlarının kendi kullanım senaryomda doğru olmadığını söyleyebilirim.

Kamera​

Leica iş birliği kamera tarafında hissediliyor.

50 MP ana kamera, 50 MP ultra geniş açı ve 50 MP periskop telefoto kameradan oluşan sistem günlük kullanımda oldukça başarılı sonuçlar veriyor.

Özellikle ana kameranın dinamik aralığı ve detay seviyesi dikkat çekiyor. 5x optik yakınlaştırma da gerçekten kullanılabilir kalitede.

Tanıtım görselleri yerine tamamen kendi çektiğim örnek fotoğrafları aşağıya ekleyeceğim. Böylece isteyenler işlenmemiş sonuçları doğrudan inceleyebilir.

Hoparlör​

Telefonun beni en çok şaşırtan özelliklerinden biri hoparlörleri oldu.

Ses seviyesi gerçekten beklentimin üzerinde çıktı. Daha önce kullandığım telefonlarda sesi son seviyeye yakın kullanırken, Xiaomi 17 Pro Max'te günlük kullanım için ses seviyesini yaklaşık %30-35 civarında tutmam bile fazlasıyla yeterli oluyor.

Hem ses yüksekliği hem de dolgunluğu başarılı.

Artıları​

• Snapdragon 8 Elite Gen 5 ile çok yüksek performans
  • 16 GB RAM sayesinde güçlü çoklu görev deneyimi
  • Büyük ve kaliteli LTPO AMOLED ekran
  • 7500 mAh silikon-karbon batarya
  • 100W şarj adaptörünün kutudan çıkması
  • Başarılı Leica kamera sistemi
  • Güçlü stereo hoparlörler
  • USB 3.2 Gen 2 ve DisplayPort desteği
  • Wi-Fi 7, UWB ve eSIM desteği
  • Arka ekranın beklenenden düşük pil tüketmesi

Eksileri​

• Tek elle kullanım herkes için uygun olmayabilir.
  • Parmak izi ve ter lekelerini kolay gösteriyor.
  • Kutudan USB Type-C → Type-C yerine USB Type-A → USB Type-C kablo çıkıyor.
  • Arka ekran özelleştirme menüsü daha sade tasarlanabilirmiş.

Almaya değer

Ekli dosyalar

• 0.7x zoom gece çekimi.jpg
    0.7x zoom gece çekimi.jpg
    2,2 MB · Görüntüleme: 0
  • 0.7x zoom gündüz çekimi.jpg
    0.7x zoom gündüz çekimi.jpg
    9,9 MB · Görüntüleme: 0
  • 1x zoom gece çekimi.jpg
    1x zoom gece çekimi.jpg
    2,3 MB · Görüntüleme: 0
  • 1x zoom gündüz çekimi.jpg