Yurtdışı cihazlarda IMEI kaydı nasıl yapılır? | Toplama Pc Forum

Yurtdışı cihazlarda IMEI kaydı nasıl yapılır?

Başta akıllı telefonlar olmak üzere teknoloji ürünlerinin yükselen fiyatları nedeniyle son yıllarda yurt dışından cep telefonu alanların sayısı da arttı. Her yıl binlerce kişi yurt dışından cep telefonu satın alarak Türkiye'de IMEI kaydını yaptırıyor ve kullanmaya devam ediyor.

Yurt dışından satın alınan bir cep telefonunun Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI kaydının yapılması gerekiyor - IMEI kaydı ve 2024 IMEI ücreti hakkında bilmeniz gereken tüm detayları bu yazının devamında bulabilirsiniz.

IMEI kaydı nedir?
Yurt dışından satın alınan mobil cihazların Türkiye'de kullanılmaya devam edilebilmesi için yapılan kayıt işlemine IMEI (International Mobile Equipment Identity) yani cihaz kimlik numarası kaydı denir.IMEI kaydı, elektronik cihazların ülkede yasal olarak kullanılabilmesi için BTK bir IMEI numarası kaydettirin.

IMEI numarası nasıl alınır
IMEI numarası, IMEI kaydı sırasında girilmesi gereken bir cihaz kimlik numarasıdır. IMEI numaranızı öğrenmek için cep telefonunuzdan *#06# tuşlamanız gerekir.

Cihazınızda birden fazla IMEI olup olmadığını Ayarlar - Menü - Bilgi bölümünden veya cihazın faturasından ve kutusundan da kontrol edebilirsiniz. Cihazınızda birden fazla IMEI numarası varsa, tüm IMEI'leri kaydetmeniz gerekecektir.

Yurt dışından getirilen bir cep telefonunun IMEI'sini nasıl kaydedebilirim?
Yurt dışından satın aldığınız bir cep telefonunu Türkiye'de kullanmak istiyorsanız IMEI kaydı yaptırmanız gerekmektedir.IMEI kaydı e-Devlet üzerinden aşağıdaki adımlar takip edilerek yapılabilir:

IMEI kaydını yaptıracağınız telefonun IMEI numarasını öğrenin.
IMEI kaydı için gerekli ücreti ödeyin.
T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapın.
E-devlet 'IMEI kayıt' hizmetine gerekli bilgileri girin.
Kaydı onaylayın ve bir başvuru takip numarası alın.
Yurt dışından alınan bir cep telefonunun IMEI kaydını ne kadar süre içinde yaptırmam gerekir?
Yurt dışından getirilen cep telefonları Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra 120 gün boyunca IMEI kaydı yapılmadan kullanılabilir. Ancak söz konusu cep telefonunu kullanmaya devam edebilmek için Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren 365 gün içerisinde IMEI kayıt işleminin tamamlanması gerekmektedir.

Daha önce bir IMEI kaydı yaptırdıysanız, yeni bir cep telefonu kaydı yaptırabilmeniz için Türkiye'ye girişinizden itibaren en az üç yıl geçmiş olması gerekir. Bu nedenle, üç yıl içinde başka bir cep telefonu kaydettirdiyseniz, IMEI'yi tekrar kaydettiremezsiniz.

IMEI kayıt ücreti 2024 yılı için ne kadar?
TÜİK tarafından geçtiğimiz Ekim ayında açıklanan yeniden değerleme oranları doğrultusunda cep telefonu kayıt ücreti de güncellendi. Bu durumda 2024 yılı için cep telefonu kayıt ücreti (IMEI kayıt ücreti) 20.000 TL'den 31.692 TL'ye yükselmiş oldu.

IMEI kayıt ücreti nereye yatırılır
Yurt dışından getirilen bir cep telefonunun IMEI kaydının yapılabilmesi için öncelikle IMEI kayıt ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Cep telefonu kayıt ücreti vergi dairesine, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bir bankaya veya sisteme entegre bir ödeme kuruluşuna yatırılabilir.

IMEI kayıt ücreti ödemesi mobil bankacılık veya internet üzerinden kredi kartı ile de yapılabilmektedir.IMEI kayıt ücreti ödenirken başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası ve kayıt altına alınacak telefonun IMEI numarası belirtilmelidir.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri