Rehber Gmail’de “+” Kullanımı: E-Postalarını Kontrol Etmenin Gizli Yolu

sanjaytr_

Admin
Gmail kullanıyorsan aslında çoğu kişinin bilmediği küçük ama çok işe yarayan bir özelliğin olduğunu söyleyeyim: e-posta adresine “+” işareti ekleyebilirsin. Belki duymuşsundur, belki de ilk kez okuyorsun ama emin ol öğrendikten sonra internette üyelik açarken veya maillerini düzenlerken çok işine yarayacak.

Mantık şu: Gmail, e-posta adresinde “+” işaretinden sonrasını yok sayıyor. Yani adresin ornekmail@gmail.com ise, sen ornekmail+siteadi@gmail.com yazsan da, ornekmail+deneme@gmail.com yazsan da bütün mailler yine kendi gelen kutuna düşüyor.

Bu ne işine yarar dersen, şöyle düşün: diyelim ki Hepsiburada’ya üye oluyorsun. E-posta kısmına “ornekmail+hepsiburada@gmail.com” yazdığında, gelen mailler yine sana ulaşacak. Twitter için aynı şeyi yapabilirsin: “ornekmail+twitter@gmail.com”. Böylece hangi siteden gelen hangi maili, sadece adresinden anlayabilirsin.

En güzel yanı şu: Eğer bir site senin adresini başka yerlere sızdırırsa hemen fark ediyorsun. Diyelim ki “ornekmail+deneme@gmail.com” adresin üzerinden sana spam gelmeye başladı; işte o zaman biliyorsun ki bu adresi sadece o siteye vermiştin, yani sorumlusu belli.

Bir diğer faydası da filtreleme. Gmail’de filtre oluştururken “Kime” kısmına mesela “+fatura” yazarsan, o adrese gelen her şey otomatik olarak “Faturalar” klasörüne düşebilir. Ben mesela denemek için “+haber” diye kullandım, bülten mailleri otomatik etiketlendi. Gerçekten posta kutusunu çok daha temiz hale getiriyor.

Tabii ufak tefek sorunlar da çıkabiliyor. Her site bu formatı kabul etmiyor. Bazı formlar “+” işaretine izin vermiyor ya da hatalı görüyor. O yüzden çok kritik kayıtlarda ya da resmi başvurularda düz e-posta adresini yazmak daha mantıklı. Ama günlük kullanımda özellikle üyelikler, denemeler, spam takibi için bu özellik altın değerinde.

Not: Bu özellik sadece gmail tarafından sunulan bir özellik. Diğer mail uygulamalarında problemler çıkartması muhtemeldir.

Ben öğrendiğimde “Keşke daha önce bilseydim” dedim. Çünkü e-posta adresini yıllar içinde o kadar çok yere yazıyorsun ki, bir süre sonra hangisinin nereden geldiğini hatırlamak zor oluyor. Bu yöntem sayesinde en azından kontrol biraz senin elinde oluyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni Konular

Kurallar Yardım Kullanıcılar
Sohbet Özelliği sadece üyelerin sohbet etmesi için oluşturulmuştur. Geri kalan tüm yardımlaşmalar forum kısmından devam edecektir.

Şu konuya bakabilir misiniz tarzı sohbet dışı yazılar da yasaktır.

Hiçbir odaya katılmadınız.

Hiçbir odaya katılmadınız.
    Geri
    Üst Alt