Atatürk’ün Harf Devrimi ve Başöğretmenlik Sıfatı

Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin okuma yazma oranını artırmak ve eğitimi halkın tamamına yaymak amacıyla 1 Kasım 1928 tarihinde Latin esaslı yeni Türk harflerini kabul etmiştir. Ancak Atatürk, bu değişikliği sadece kanun çıkarmakla bırakmamış, bizzat eline tebeşiri alarak "Millet Mektepleri Başöğretmeni" sıfatıyla Anadolu’yu karış karış gezmiştir. 20 Eylül 1928'de Kayseri'de, ardından Sivas ve diğer illerde halkın karşısına kara tahta ile çıkarak yeni harfleri bizzat öğretmeye başlamıştır. Bu süreçte yetişkinlerin de eğitim alabilmesi için Millet Mektepleri açılmış ve sadece bir yıl içinde bir milyondan fazla vatandaş okuryazar hale gelmiştir. Atatürk’ün bu bizzat öğretici rolü üstlenmesi, bir devlet başkanının kendi halkının eğitimi için gösterdiği en fedakârane davranışlardan biri olarak dünya tarihine geçmiştir. Bu büyük eğitim hamlesinin anısına, Millet Mektepleri’nin açılış günü olan 24 Kasım tarihi, günümüzde "Öğretmenler Günü" olarak kutlanmaktadır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son mesajlar

Yeni Konular

Kurallar Yardım Kullanıcılar
Sohbet Özelliği sadece üyelerin sohbet etmesi için oluşturulmuştur. Geri kalan tüm yardımlaşmalar forum kısmından devam edecektir.

Şu konuya bakabilir misiniz tarzı sohbet dışı yazılar da yasaktır.

Hiçbir odaya katılmadınız.

Hiçbir odaya katılmadınız.
    Geri
    Üst Alt