İnsan neden nihlisit olur? - Leon Sikkolette

jahknight

Uzman Çavuş
NOT : Leon sikolette kendi şahsi blog yazımdan alınıp kendim tarafımdan paylaşılmıştır terlif hakkı geçerlidir iyi okumalar
Orjinal yazım - Orjinal yazı sayfası

1774540180216.png

Bu blogu açalı kaç zaman oldu fakat baya uzun uzun oturup bir yazı falan girmedim doğru düzgün. Şu bloga açık konuşayım oturup saatlerce yazı yazmaya karşı meylim pek yok, oturup anlatmaya meyilliyimdir. Üşengeçlik yönünden çok şeyim var, farkındayım. Fakat konumuz bu değil; konumuz bir insan neden nihilist olur. Neyse, her neyse...
Aslında nihilizmin tanımını bir önceki blog yazımda, “Hiçlik Nedir?” başlıklı blog yazımda ahlak ve nihilizmde özet geçmiştim. Yine de tekrardan nihilizm nedir diyecek olursam ise, önceki blog yazımdan alıntı:
“Kısacası eehh olsun amına koyayım da bitsin kafası, oldukça hazcı, siklememek cart curt gibi. Neyse çok boş yaptığımın farkındayım. Ulan zaten hiçbir şey yok diyip burada özetliyorum.”

Kısacası benim aşırı basit düzeyde bir nihilizm özetimdir. Her neyse...
Şu soruyu da sormak lazım: İnsan neden nihilizme kayar?

İnsanın, bireyin kısaca ağır depresyon ve diğer sebeplerden mütevellit boşluğa düşmesi, her şeyin olacağı, gene benim özet geçmelerim ile “Ulan olacak zaten, olsun da kurtulalım” kafasına girmesi sonucu o birey paşa paşa nihilist olur. Ayrıca hayal kırıklıkları, insanın değerinin ve adaletin karşılığının olmadığını görmesi o bireyi nihilizm düşüncelerine iter. Tabii Türkiye’de böyle şeylere uyacak çok olay var. Aslında Türkiye’nin yüzde doksan dokuzu şahsen gizli nihilist olduğundan şüpheleniyorum.

Bir de aşırı sorgulama sonucunda da nihilist düşünceleri birey benimser. Sorgulama dediğim ise ahlak, din, toplum kuralları gibi kavramları sorgulamak. “Neden çoğu filozof nihilist?” derseniz cevabını burada da vermiş oluyorum. Bir de şunu da unutmamak lazım: Kontrol kaybı da nihilizm düşüncelerini benimsetir.

Şunu da sormak lazım: Nihilist bireyin dini açıdan bağımlılık durumunu ele almasam asla olmazdı. Tabii ki öncelikle örnek olarak Müslüman nihilist vereyim. Örnek gelmedi başka aklıma adam akıllı verecek. Neyse, her neyse...
Nihilizm ve İslamiyet arasındaki bariz farkla başlıca nihilizmde hayatın objektif anlamının olmaması, evrensel doğruluk, amaç yokluğu gibi kavramlar çıkıyor, değil mi? İslamiyet’te ise tam tersi; hayatın amacı olduğu, Tanrı’nın varlığı, doğru yanlış olması, ahiretin olması. Bundan mütevellit nihilizm ve dinler sürekli çelişki içerisindedir.

Tabii şunu da sormak lazım: Çoğu birey nihilist yaşayıp sonradan neden inançlı şekilde ölür? Bana soracak olurlarsa anlam ihtiyacının güçlülüğünden kaynaklı diyebilirim.

Her neyse, teşekkürler okuduğunuz için. Eğer iyi olup üşengeçlik etmesem uzun uzun roman gibi güzel konular ele alıp yazacağım.
— Leon Sikkolette

Herneyse teşekürler okudğunuz için eğer iyi olup üşengeçlik etmesem uzun uzun roman gibi güzel konulara ele alıp yazıcağım - Leon Sikkolette

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son mesajlar

Yeni Konular

Kurallar Yardım Kullanıcılar
Sohbet Özelliği sadece üyelerin sohbet etmesi için oluşturulmuştur. Geri kalan tüm yardımlaşmalar forum kısmından devam edecektir.

Şu konuya bakabilir misiniz tarzı sohbet dışı yazılar da yasaktır.

Hiçbir odaya katılmadınız.

Hiçbir odaya katılmadınız.
    Geri
    Üst Alt