Haber Tarlaya Bungalov ve Bağ Evi Dönemi Bitiyor mu? Kaçak Yapılara 1 Ay İçinde Yıkım ve Ağır Cezalar

Son günlerde forumlarda ve haber sitelerinde sıkça konuşulan bir konu var: tarım arazilerine yapılan kaçak bungalov, bağ evi ve konteyner yapılar. Özellikle son düzenlemelerle birlikte işin rengi ciddi anlamda değişmiş durumda. “Kimse görmez, iki günde kurarız” mantığı artık pek işlemiyor gibi görünüyor.

Gelen bilgilere göre devlet bu konuda daha sert bir sürece girmiş durumda. Tespit edilen kaçak yapılar için süre tanınıyor ama bu süre oldukça kısa: yaklaşık 1 ay. Bu süre içinde yapı kaldırılmazsa devreye doğrudan kamu giriyor.

Yani süreç şu şekilde işliyor: Kaçak yapı tespit ediliyor, sahibine süre veriliyor. Eğer bu sürede yıkım yapılmazsa, devlet kendisi yıkıyor ve ortaya çıkan masrafı da yapı sahibinden tahsil ediyor. Üstelik sadece yıkım masrafıyla da kalmıyor.

Asıl dikkat çeken kısım cezalar. Türk Ceza Kanunu’nun 184. maddesi devreye giriyor ve ruhsatsız yapı yapan ya da yaptıran kişiler için 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ihtimali bulunuyor. Bunun yanında ciddi para cezaları da var. Metrekare bazlı kesilen cezalar düşünüldüğünde, ortalama bir yapı için yüz binlerce liralık bir yük çıkabiliyor. Tarım arazisini amacı dışında kullanmanın cezası da ayrı bir kalem olarak ekleniyor ve o da oldukça yüksek seviyeden başlıyor.

Bir diğer yanlış bilinen konu ise tiny house meselesi. “Tekerlekli olunca ruhsat gerekmez” düşüncesi her durumda geçerli değil. Eğer yapı sabitlenirse ya da elektrik, su gibi altyapılara bağlanırsa doğrudan yapı statüsüne giriyor ve ruhsat zorunlu hale geliyor. Gerçek anlamda mobil olan ve araç ruhsatına sahip olanlar ise karavan kapsamında değerlendiriliyor.

Peki hiç mi bağ evi yapmanın yolu yok? Var ama herkesin sandığı kadar kolay değil. Genelde büyük metrekareli araziler gerekiyor ve belli oranları aşmamak şartıyla yapı izni alınabiliyor. Bunun için de mutlaka resmi kurumlara başvurup ruhsat almak gerekiyor. Yani “ben yaptım oldu” devri burada da geçerli değil.

Kısacası mesele sadece bir yapı dikmek değil; ciddi hukuki ve mali sonuçları olan bir konu haline gelmiş durumda. Kısa vadede ucuza halledilmiş gibi görünen işler, uzun vadede çok daha pahalıya patlayabiliyor.

Elinde arazi olan varsa, işe girişmeden önce imar durumunu netleştirmeden adım atmamakta fayda var.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son mesajlar

Yeni Konular

Kurallar Yardım Kullanıcılar
Sohbet Özelliği sadece üyelerin sohbet etmesi için oluşturulmuştur. Geri kalan tüm yardımlaşmalar forum kısmından devam edecektir.

Şu konuya bakabilir misiniz tarzı sohbet dışı yazılar da yasaktır.

Hiçbir odaya katılmadınız.

Hiçbir odaya katılmadınız.
    Geri
    Üst Alt