Yazar: Oğuz Alp
Son günlerde Türkiye’de internet özgürlüğünü ihlal eden olayları görmeyen kalmadı.
Türk kullanıcılarının internet erişimine, internet özgürlüğüne “çomak sokmaya” devam ediliyor.
Ama burada asıl soru şu:
Bu gerçekten koruma mı, yoksa dolaylı yoldan koruma adı altında insanların bilgiye erişimini kısıtlayıp insanları sürekli izlemek mi?
Oyunlar Neden Hedefte?
Yeni düzenlemelerde en çok konuşulan şeylerden biri hiç şüphesiz oyunlardır.Steam, Epic Games gibi platformlara:
Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu
Kurallara uymazsa ceza ve bant daraltma gibi yaptırımlar
İçerik denetimi
gibi maddeler geliyor.
Hatta bir ara öyle bir madde konuşuldu ki, direkt oyun platformlarının kapatılabilmesi bile gündeme geldi. Ama tepkiler sonrası geri çekildi.
Ve dikkat et. Bu geri adım halk tepki verdiği için, sen ben gibiler tepki verdiği için oldu.
Sosyal Medyaya Gelen Yaş Sınırı
Yeni yasa tekliflerinde:
15 yaş altına sosyal medya yasağı
Yaş doğrulama sistemleri
İçerik kontrolü
gibi şeyler var.
Kısacası kaç yaşındasın, ne izliyorsun ya da neler oynuyorsun gibi dolaylı yoldan, alttan alta kullanıcıların internet erişimi ve kullanıcı gizliliği ihlal edilmeye çalışılıyor.
Şüphesiz internetin değişmeyen kurallarından birisidir: Bir şeyi eğer yasaklarsan, insan daha çok ister. Şu örnekle anlatayım:
Yasaklanan bir oyuna kullanıcılar VPN ile erişim sağlar, oynar
Erişim engeli gelen sitelere VPN ile girilir
Silinen içerikler ya da zorla internetten kaldırılan içerikler farklı kaynaklardan tekrar ortaya çıkar
Kısacası sistem şunu fark edemiyor:
İnterneti kapatamazsın, sadece insanları alternatiflere itersin.
Ama şunu sakın unutmayınız:
Asıl tehlike alışmaktır. Sorun yasakların gelmesi değil, insanların buna alışmasıdır. Bugün oyunlara düzenleme geldi dersin, yarın “şu içerik uygun değil” dersin, sonra bu konular konuşulamaz olur. Ve insanlar bunu normal görmeye başlar. İşte o zaman internet bitmez ama özgür internet biter.
UNUTMA: SEN VE BEN BERABER OLDUKÇA HER ZORLUĞUN ÜSTESİNDEN GELİNİR!
#oyunumadokunma
#internetime dokunma