Öncelikle merhaba. Konuyu bu kadar dile getiren kişilerden biri de benim. 3-4 günlük uğraş sonucunda ben bir sonuca vardım. Şuanda hız profilim 200Mbps download 30Mbps upload şeklinde.
Baştan sona yaptığım her şeyi detaylı şekilde anlatayım.
Kesinlikle Turknet'i kendi başına asla muhattap almadım. Direk olarak BTK üzerinden şikayet talebi oluşturdum.Ek olarak konu içerisinde ki içerikleri sundum. Şikayet metni şu şekildeydi.
Sayın Yetkili,
TurkNet, Türk Telekom FTTH fiber altyapısı üzerinden resmi olarak yalnızca 100 Mbps hız sunduğunu belirtmektedir. Ancak, sosyal medya platformları ve forumlarda (https://tpc.net.tr/forum/konu/turkn...zerinden-100mbps-uzeri-hiz-tanimlamalari.847/ https://forum.donanimhaber.com/turk...en-100mbps-uzeri-hiz-tanimlamalari--162304562) yer alan kullanıcı paylaşımlarına göre, bazı bireysel kullanıcılara ve içerik üreticilerine 200 Mbps ve 1 Gbps hız tanımlamaları yapılmaktadır. Ayrıca, hizmet iptali talep eden bazı kullanıcılara hız artışı teklif edildiği iddia edilmektedir. TurkNet’in müşteri hizmetleri ve altyapı sorgu sisteminde ise FTTH altyapısında maksimum 100 Mbps hız sunulduğu belirtilerek aboneler yanıltılmaktadır. Şirketin kendi web sitesinde 1000 Mbps’ye varan hızlar sunduğu iddia edilmesine rağmen, bu hizmetin yalnızca seçili kullanıcılara ve sadece kendi altyapısında sağlandığı görülmektedir.
Bu durum, eşit hizmet ilkesine aykırı bir çifte standart oluşturmakta, tüketici haklarını ihlal etmekte ve yanıltıcı bilgilendirme yoluyla aboneleri mağdur etmektedir. 100 Mbps hız, modern internet ihtiyaçları (4K/8K yayınlar, evden çalışma, bulut servisleri) için yetersiz kalmaktadır ve FTTH altyapısının potansiyeli tüm abonelere sunulmalıdır.
Ben de TurkNet abonesiyim (Abone No: --------) ve altyapımın FTTH olduğu halde 100 Mbps üzeri hız alamamaktayım. Müşteri hizmetleri, bu hızların sağlanamayacağını belirtmiştir.
Yukarıda belirtilen nedenlerle, TurkNet’in Türk Telekom ile olan altyapı anlaşmalarının, hizmet tanımlama politikalarının ve abone bilgilendirme süreçlerinin incelenmesini, çifte standart uygulamasının araştırılmasını ve tüketici hakları kapsamında gerekli yaptırımların uygulanmasını talep ediyorum.
Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Gelen cevap şu şekilde oldu.
Merhaba Samet Bey,
Sizi aradım görüşme sağladık. Alt yapınızın desteklediği en yüksek hız değeri olan 100 MB fiber olduğunu ilettim. Konu ile ilgili daha yüksek hız değeri tanımlanamamaktadır
İyi günler dileriz.
Hiç durmadım direk itiraz ilettim.
Sayın BTK yetkilileri,
TurkNet’in verdiği cevap, şikayet konumla doğrudan ilgili değildir. Benim şikayetim, bireysel bazı kullanıcılara ve içerik üreticilerine Türk Telekom FTTH altyapısı üzerinden 200 Mbps – 1 Gbps hız tanımlandığına dair iddiaların araştırılması ve bu durumun eşit hizmet ilkesi açısından incelenmesi yönündedir.
TurkNet’in cevabında yalnızca benim hattımın 100 Mbps desteklediği belirtilmiş, ancak söz konusu iddialar ve farklı kullanıcılara yapılan hız tanımlamalarıyla ilgili hiçbir açıklama yapılmamıştır.
Bu nedenle, şirketin altyapı anlaşmaları ve hız tanımlama politikalarının yeniden incelenmesini, ilgili iddiaların doğruluğunun araştırılmasını ve yanıtın yeniden değerlendirilmesini talep ediyorum.
Gereğini arz ederim.
Peşine BTK üzerinden değil OIM üzerinden dönüş yaptılar ve şu şekildeydi.
Merhaba Samet Bey,
Tarafımızca yapılan incelemelerde, hattınızın bulunduğu adreste Türk Telekom FTTH altyapısı üzerinden alınabilecek azami hız değerinin 100 Mbps olduğu görülmektedir. Altyapı sağlayıcısı tarafından tanımlanan bu hız sınırları, bireysel kullanıcılar için eşit şekilde uygulanmakta olup, TurkNet olarak tüm abonelerimize aynı altyapı koşulları altında eşit hizmet sunulmaktadır.
Belirttiğiniz iddialar ve farklı kullanıcılara yönelik hız tanımlamalarıyla ilgili olarak, tarafımızca ilgili birimlere bilgilendirme yapılmış olup gerekli kontroller sağlanacaktır. Konu hakkında yeni bir gelişme olması durumunda sizinle ayrıca paylaşım yapılacaktır.
İyi günler dileriz.
Ben OIM üzerinden değil direk yine BTK üzerinden yanıtladım.
Sayın Yetkili,
Online işlemler destek kaydı üzerinden iletilen yanıta istinaden ;
Tarafınızdan gönderilen yanıtta, adresimde Türk Telekom FTTH altyapısı üzerinden alınabilecek azami hızın 100 Mbps olduğu belirtilmiştir. Ancak bu bilgi, şikayetimde belirttiğim ve eklerde sunduğum örnek kullanıcı verileri, forum kayıtları ve hız testi sonuçları ile çelişmektedir.
Gönderdiğim eklerde açıkça görüldüğü üzere, aynı altyapı üzerinden hizmet alan diğer TürkNet abonelerine 100 Mbps üzeri (örneğin 200 Mbps ve 1000 Mbps) hız profilleri tanımlandığı belgelenmiştir. Dolayısıyla, altyapı sağlayıcısı tarafından “bireysel kullanıcılar için eşit sınırlar” uygulandığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.
Bu nedenle,
1. Tarafımca gönderilen eklerin (görsel ve belge niteliğindeki dosyaların) incelenmesini,
2. Aynı altyapı üzerindeki kullanıcılar arasında neden farklı hız profilleri tanımlandığı hususunun Türk Telekom ve TürkNet tarafından birlikte araştırılmasını,
3. İnceleme sonucunun somut ve teknik gerekçelerle tarafıma bildirilmesinitalep ederim.
Gereğini arz ederim.
Ve sonuç olarak Ek'te eklediğim speedtest sonucunu paylaşabilirim.